Proszę o ocenę uchwały. 1. RG twierdzi, że nie doszło do nieudzielenia odpowiedzi na pismo przez Wójta albowiek Konserwator Zabytkow zorganizował spotkanie na którym Wójt był obecny i Konserwator sporządził protokól z tego spotkania, który został mi dostarczony.
2. Kolejnym twierdzeniem jest, że Wójt nie mogł dotrzymać terminu albowiem RG dopiero 10-10 przekazała skargę Wójtowi całkowicie pomijając fakt, że pismo zostało przekazane też bezpośrednio Wójtowi.
" Dotyczy: Zawiadomienia Wójta z dnia 10.10.2025 o przedłużeniu terminu rozpatrzenia skargi
Szanowny Panie Wójcie,
W odpowiedzi na zawiadomienie z dnia 10.10.2025, doręczone mi w dniu 13.10.2025, po tym jak 7-10-2025 złożyłam do Rady Gminy skargę na nieudzielanie odpowiedzi na pisma, dotyczące przedłużenia terminu rozpatrzenia mojej skargi na działalność Sołtysa Sołectwa Xxxxxx, uprzejmie informuję, że dokument ten budzi poważne wątpliwości co do jego zgodności z obowiązującymi przepisami prawa.
Naruszenia proceduralne
1. Brak reakcji w ustawowym terminie
Zgodnie z art. 237 § 1 Kodeksu postępowania administracyjnego (Dz.U. 2024 poz. 572), skarga powinna zostać rozpatrzona nie później niż w ciągu miesiąca od jej wniesienia. Skargi złożone przeze mnie w dniach 23.08.2025 oraz 9.09.2025 nie zostały rozpatrzone w terminie, ani nie zostałam poinformowana o przyczynach opóźnienia przed jego upływem.
2. Nieprawidłowe przedłużenie terminu
Zgodnie z art. 36 § 1 KPA, przedłużenie terminu musi nastąpić przed jego upływem, zawierać uzasadnienie oraz wskazywać nowy termin. Zawiadomienie z dnia 10.10.2025:
- zostało sporządzone po upływie terminu,
- nie zawiera żadnych przyczyn obiektywnych,
- nie wskazuje, której skargi dotyczy (brak dat),
- nie spełnia wymogów formalnych.
3. Naruszenie formy odpowiedzi
Zgodnie z art. 14 § 1 KPA, odpowiedź powinna być udzielona w formie zgodnej z formą wniesienia. Skargi zostały złożone przez ePUAP, tymczasem odpowiedź została przesłana listownie, co stanowi naruszenie zasady komunikacji elektronicznej.
Skutki dla mieszkańców
Zgodnie z § 7 ust. 6 Rozporządzenia Ministra Finansów z dnia 13 marca 2023 r. (Dz.U. 2023 poz. 530), zmiany w planie wydatkowania środków funduszu sołeckiego mogą być dokonywane do końca października. Opóźnienie w rozpatrzeniu skargi może uniemożliwić zwołanie zebrania i dokonanie zmian, co może skutkować pozbawieniem mieszkańców prawa do decydowania o budżecie.
Wniosek
W związku z powyższym, wnoszę o:
- pilne rozpatrzenie skarg z dnia 23.08, 3.09 i 7.10.2025,
- wskazanie konkretnych przyczyn opóźnienia,
- udzielenie odpowiedzi w formie elektronicznej przez ePUAP,
- zapewnienie, że działania organu nie ograniczą praw mieszkańców do zmian w budżecie sołeckim."