Uchylanie od służby wojskowej, list gończy

• Autor wątku Autor wątku kajkens_781
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
K

kajkens_781

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
4
Sprawa wygląda tak: mój mąż notorycznie uchylał się od służby wojskowej. Przez kilka lat był spokój, natomiast 3 miesiące temu zaczął go szukać dzielnicowy. Dodam, iż mieszkamy za granicą. Jakiś czas temu przyszło zawiadomienie z prokuratury ale nikt go nie odebrał, bo mieszkamy za granicą. Wczoraj dowiedzieliśmy się, że wysłano za nim list gończy. Co teraz może mu grozić. Dodam, że mąż ma zaciągnięte kredyty za granicą, że od ostatniej komisji lekarskiej pogorszył mu się wzrok i dyskwalifikuje go to ze służby wojskowej. Mamy jedno dziecko, obecnie jestem w ciąży. Jak to wygląda ze strony prawnej. Czy może dobrowolnie poddać się karze? Czy wtedy nie będzie to zatrzymanien do więzienia, czy kara grzywny. Czy może przedstawić jakies papiery o zaciągniętych kredytach i czy moze wybrać sobie k0ogoś z rodziny do reprezentowania go, ponieważ sam się boi zlecieć do poslki. pomocy, czekam na odp

List gończy wysyłany jest w celu ścigania osób, w stosunku do których zostało wydane postanowienie o zastosowaniu Aresztu Tymczasowego. W takiej sytuacji jeśli Pani mąż stawi sie od tak sobie w Prokuraturze to go zabierają do Aresztu. Możliwe jest uzyskanie listu żelaznego, czyli postanowienia wydanego przez Sąd Okręgowy, w okregu którego to ma byc sprawa rozpoznawana.

List żelazny gwarantuje osobomm które są za granica iż beda w sprawie odpowiadać z wolnej stopy, będą na wolności w toku postępowania. Pod warunkiem, ze stawią się na każde wezwanie organów procesowych i w żaden inny sposób tego postępowania nie będa utrudniac. Uwaga, list żelazny czasem jest łaczony z poreczeniem majątkowym.

Co do dalszych etapów postępowania, to wszystkie przestępstwa związane z uchylaniem sie są zagrożone karą pozbawienia wolnosci do lat 2-3. Można by gadac z prokuratorem, w przedmiocie warunkowego umorzenia postepowania. Wtedy Akt Oskarzenia nie jest sporzadany, prokurator pisze wniosek o umorzenie warunkowe. Sad wydaje wyrok w tym przedmiocie, stwierdza ze Pani mąż owszem, przestepstwo popelnil, naklada obowiazki, okresla okres proby, ale do wiezienia nie wsadza...

Dziekuję za odpowiedź, ale słyszałam, że można powołać pełnomocnika , np kogoś z rodziny, który będzie obecny na sprawie zamiast mojego męża, czy to prawda?

Ktoś z rodziny nie może być "pełnomocnikiem" w sprawie karnej - chyba że ten ktoś jest jednocześnie adwokatem.

No tak, ale czy zamiast męża może w sprawie uczestniczyć ktoś z jego rodziny (oprócz adwokata)?

Rodzina tylko w roli publiczności jeśli rozprawa jest jawna.

A możesz mi powiedzieć, czy istnieję jakieś środki złagodzenia do tej sprawy? np rodzina, zaciągnięte kredyty za granicą?

Tu juz nie chodzi o to, ze Pani mąż sie nie nadaje do służby wojskowej czy cos takiego. Przestępstwo zostało popełnione, także obecnie wpływ zdrowia na służbe nie bedzie miał znaczenia.

Stan zdrowia nie jest tu całkiem bez znaczenia, szczególnie jeśli udałoby się np. wykazać, że ten stan zdrowia był zły także w czasie zarzuconego czynu (co może być trudne).

Powrót