uchylanie się od alimentów itd

• Autor wątku Autor wątku karolinamicha
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
K

karolinamicha

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
1
witam! Opiszę swoją sytuację i liczę na pomoc !
Otóż jestem w trakcie rozwodu mam przysądzone alimenty, jak narazie za 4 miesiące wstecz<dlatego,że w trakcie trwania rozprawy o alimenty złożyłam pozew o rozwód) a dalsza część alimentów będzie sądzona przy rozwodzie..
Mój ex ma już komornika lecz ten nie może nic ściągnąć ponieważ ten nie pracuje legalnie ... Totalnie olewa wszystko pracuje w NOrwegii wielokrotnie dodaje zdjecia na fb jak to świetnie sie bawi, tatuaze i te sprawy..
dziecko ma totalnie w d.... nie odwiedza nie dzwoni.
Dodam ze został juz uznany za uchylajacego ale w poprzednim związku...

co powinnam zrobić aby go przycisnąć do płacenia?? Dziwie,się że skoro jest juz dłużnikem to nawet urzad pracy go nie ściga do podjecia pracy pomimo ze jest tam zarejestrowany!? Nie idzie też zrobić czegoś aby nie mógł wyjeżdzać zagranice??? skoro zarabia duze pieniadze a nie potrafi placic to niech pracuje w polsce bo i tak nie bedzie placil a jakoś go to zaboli,że tu miejszą kasę się zarabia!

Co w takiej sytuacji mozna zrobić ??

Witam,
Ma Pani 3 opcje,żeby go "przymusić" do płacenia :
1. Dopóki były małżonek nie zacznie płacić a jeżeli nie stać Panią na utrzymanie dziecka bez jego alimentów, to polecam zwrócić się przede wszystkim do funduszu alimentacyjnego (większa szansa, że Pani cokolwiek dostanie, skoro były mąż już raz został uznany za uchylającego).
2.Na podstawie ustawiy o pomocy osobom uprawnionym do alimentów,w przypadku bezskuteczności egzekucji, złożyć wniosek o odpowiedniego organu ( wójta, burmistrza, prezydenta miasta właściwy ze względu na miejsce zamieszkania dłużnika) o podjęcie działań wobec dłużnika alimentacyjnego.
Egzekucja to egzekucja, w wyniku której w okresie ostatnich dwóch miesięcy nie wyegzekwowano pełnej należności z tytułu zaległych i bieżących zobowiązań alimentacyjnych.
Organ właściwy przeprowadza wówczas:
-wywiad alimentacyjny, w celu ustalenia sytuacji rodzinnej, dochodowej , przyczyn niełożenia itd.
- odbiera od niego oświadczenie majątkowe.
Co do wspomnianego przez Panią wyżej " ścigania przez urząd pracy" , To następnie organ właściwy zobowiązuje dłużnika do zarejestrowania się w urzędzie jako bezrobotny , przekazuje urzędowi wiadomość o potrzebie zatrudnienia dłużnika , a jeśli Pani były mąż nie stawia się bez uprzedniego usprawiedliwienia na oferowane przez urząd pracy spotkania - traci on status bezrobotnego i podejmowane są kolejne kroki a więc wszczyna się postępowanie dotyczące uznania dłużnika za uchylającego się od zobowiązań alimentacyjnych, kolejnego dziecka.
A gdy decyzja o uznaniu dłużnika za uchylającego się od zobowiązań alimentacyjnych stanie sie prawomocna, organ właściwy składa wniosek o ściganie dłużnika za przestępstwo określone w art. 209 § 1KK oraz kieruje wniosek do starosty o zatrzymanie prawa jazdy dłużnika alimentacyjnego.
3. Trzecią opcją, najbardziej myślę radykalną, jest samodzielne złożenie wniosku na policji o ściganie za przestępstwo określone w art.209 KK czyli - uporczywego uchylania się od wykonania ciążącego na nim z mocy ustawy lub orzeczenia sądowego obowiązku opieki przez niełożenie na utrzymanie osoby najbliższej i przez to narażanie ją na niemożność zaspokojenia podstawowych potrzeb życiowych, podlegający grzywnie, karze ograniczenia wolności albo pozbawienia wolności do lat 2.
Muszą wystąpić tu więc te 2 przesłanki jednocześnie a więc uporczywość niepłacenia (uporczywe a więc celowe i ciągłe, dłuższe niż 3 miesiące.Warto więc by było odczekać jeszcze parę miesięcy zanim taki wniosek się złoży dla większej pewności) oraz narażenie na niemożność zaspokojenia podstawowych potrzeb życiowych (nie podlega więc karze osoba, która wprawdzie nie płaci nawet mając ku temu możliwości, ale nie naraża przez to osoby na rzecz, której nie płaci na niemożność zaspokojenia podstawowych potrzeb życiowych,).
Proszę jednak pamiętać że to postępowanie nie jest skierowane na wyegzekwowanie świadczeń alimentacyjnych, a jedynie na ukaranie sprawcy (nie to oznacza więc, że były mąż zapłaci ale przy skazaniu na karę pozbawienia wolności w zawieszeniu , sąd może zobowiązać Pani byłego męża do wykonania nałożonych na niego świadczeń.Wówczas w razie dalszego nie płacenia należności sąd będzie mógł zarządzić wykonanie kary pozbawienia wolności, a to już myślę, byłoby wystarczające, aby były mąż płacił).
Radziłabym również zbierać wszystkie dowody jakie Pani posiada przydatne do przyszłej sprawy ( wiadomości o aktualnym miejscu przebywania, korespondencja, rozmowy telefoniczne, świadkowie tych rozmów i pani trudnej sytuacji itd).

Powrót