Uchylanie się od naprawy piekarnika

• Autor wątku Autor wątku Zbych-0
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
Z

Zbych-0

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
2
Dzień dobry

Mam problem z piekarnikiem firmy ***. Piekarnik jest w okresie przedłużonej gwarancji (warunki w załączniku). Piekarnik był już wielokrotnie naprawiany. Ostatnio w czerwcu . Ciągle przepalają się wentylatory. Doszło również do powichrowania dna piekarnika. Oczywiście wentylator teraz znowu wymienili, a odnośnie dna nie chcą naprawić twierdząc iż nie ma to wpływu na działanie urządzenia, Pracownik serwisu który zabierał piekarnik powiedział że nigdy się nie spotkał z taką usterką i nie są w stanie tego naprawić. Na podstawie tej informacji zażądałem wymiany piekarnika na nowy bądź zwrot pieniędzy. Jest taki zapis w warunkach gwarancji, że jak nie są w stanie naprawić to powinni wymienić. Piekarnik został zgłoszony do naprawy 20 października a zabrany 4 listopada.
I zaczęła się przepychanka. Składałem reklamację na stronie *** a infolinia twierdziła, że serwis nic im nie informował o dnie piekarnika tylko wymianę wentylatora. Jak zadzwoniłem do serwisu to twierdzili że infolinia została poinformowana. Na moją prośbę żeby przesłali mi historię korespondencji to odmówili. Stwierdzili że piekarnik naprawili i można go zabrać a powichrowane dno nie ma wpływu na działanie urządzenia.
Jak napisałem ( bo przestałem im wierzyć odnośnie rozmów telefonicznych)żeby przesłali informację co jest przyczyną usterki i że biorą odpowiedzialność za bezpieczne użytkowanie to nie chcą mi takiego pisma napisać. Złożyłem reklamację na naprawę a w zasadzie na nie wykonaną naprawę dna piekarnika, żądając naprawy bądź wymiany to napisali znowu to że opierają się na informację serwisu że nie ma to wpływu na pracę urządzenia. Nie chcą napisać że biorą odpowiedzialność za działanie urządzenia. Podejrzewam że piekarnik jest przegrzany dlatego wymienione było już wszystko, cały panel sterujący termostat pokrętło funkcyjne i kilka razy wentylator.
Co mogę w takiej sytuacji zrobić? Przecież pogięte drzwi w samochodzie też nie mają wpływu na jazdę, a każdy by domagał się ich naprawy.
W załączniku przesyłam filmik z usterką ( proszę spojrzeć na przerwę między kartką a dnem) opinię serwisu i historię napraw oraz warunki przedłużonej gwarancji.
Proszę o pomoc

Pozdrawiam
moderacja

Ostatnią edycję dokonał moderator:
Piekarnik jest w okresie przedłużonej gwarancji (warunki w załączniku)
Jedyne, co możemy poradzić, to stosowanie się do warunków tej gwarancji jeśli czas rękojmi upłynął. Nic więcej nie zrobisz.

Dzień dobry

Szkoda , będę go naprawiał jeszcze półtora roku aż skończy się gwarancja , a później na złom.
Dzięki za pomoc.

Pozdrawiam

Powrót