Uchylanie się od zapłaty za reklamację.

• Autor wątku Autor wątku piorunm
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
P

piorunm

Użytkownik
Odpowiedzi
33
Witam mam następujący problem.
Co mogę zrobić w sytuacji gdy firma która zaakceptowała i uznała reklamację uchyla się od wypłaty zwrotu za towar?
Aby przybliżyć i nakreślić sprawę opiszę krótko sytuację:

20 lutego 2017 roku nadałem paczkę paczkomatem. W związku z sygnałami od kupującego, że paczka po prawie tygodniu nie została dostarczona, próbowałem dowiedzieć się czegoś na infolinii firmy. Polecono udać mi się do mojego miejscowego oddziału firmy pocztowej/kurierskiej i wyjaśnić sprawę przesyłki. Na miejscu w siedzibie firmy powiedziano mi, że paczkomat został okradziony w noc po moim nadaniu paczki i polecono mi złożyć reklamację wraz z wymaganymi załącznikami, w celu roszczenia zwrotu wartości przesyłki. Tak też zrobiłem.

24.02.2017 - Reklamacja została zgłoszona.
18.04.2017 - Reklamacja została pozytywnie rozpatrzona. Wtedy też dostałem mailowo pismo z decyzją o przyznaniu mi zwrotów kosztów za zagubioną/skradzioną paczkę. (Zostałem poinformowany, iż dział księgowości firmy ma 30 dni na dokonanie zwrotu przyznanej mi kwoty) Wczoraj od tamtej chwili minęło 90 dni, natomiast należna mi kwota nie została zaksięgowana na moje konto. Cały czas próbuję mailowo wyjaśnić sprawę z działem reklamacji, ale dostaje tylko odpowiedzi typu: "Nic nie wiemy" "Przekazaliśmy sprawę do działu księgowości i musimy czekać", "Postaramy się ponaglić księgowość", "Zajmiemy się sprawą, prosimy o chwilę cierpliwości"

Niestety wczoraj moja cierpliwość się skończyła.

Wyślij wezwanie do zapłaty.