Uchylenie decyzji PUP przez Wojewodę

• Autor wątku Autor wątku keram65
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
K

keram65

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
2
Witam.
Decyzją Prezydenta Miasta zostałem pozbawiony statusu osoby bezrobotnej na okres 120 dni. Zgodnie z przepisami odwołałem się od tej decyzji do Wojewody przytaczając odpowiednie argumenty. Wojewoda uchylił w całości decyzję Prezydenta z dopiskiem "...i przekazuję sprawę do ponownego rozpatrzenia przez organ pierwszej instancji".
W Pouczeniu stoi:
" - niniejsza decyzja jest ostateczna
- skarga na tą decyzję nie przysługuje
- strona niezadowolona może wnieść sprzeciw do WSA w terminie 14 dni
- ..."
Sprzeciwu do WSA nie wniesiono.
Mimo to w dalszym ciągu nie przywrócono mi statusu bezrobotnego "bo sprawa jest wyjaśniana".
Jestem chory, powinienem iść do lekarza i nie mogę bo mnie nie stać...
Za kilka dni minie mi okres karencji 120 dniowej, więc po co te odwołania skoro nic nie wnoszą?
Czy nie powinno być tak, że po uchyleniu decyzji Urzędu Pracy (Prezydenta) przez organ Wyższej Instancji (Wojewodę) powinien być z automatu przywrócony stan poprzedni, a wszelkie wątpliwości byłyby wyjaśniane po zastosowaniu się do decyzji Wojewody? Gdzie się odwoływać, skarżyć, ewentualnie ukarać winnych zaniedbań...
Proszę Pomóżcie..
Marek.

keram65 napisał:
Czy nie powinno być tak, że po uchyleniu decyzji Urzędu Pracy (Prezydenta) przez organ Wyższej Instancji (Wojewodę) powinien być z automatu przywrócony stan poprzedni, a wszelkie wątpliwości byłyby wyjaśniane po zastosowaniu się do decyzji Wojewody?
Wojewoda stwierdził, że decyzja organu I instancji została wydana bez właściwego zbadania sprawy, co nie jest tożsame z tym, że jest ona niewłaściwa. Prezydent ponownie zbada okoliczności sprawy i wyda ponownie decyzję w Pana sprawie. Trudno ocenić jak długo to może jeszcze potrwać nie znając dokładnej treści decyzji organu II instancji.
keram65 napisał:
Jestem chory, powinienem iść do lekarza i nie mogę bo mnie nie stać...Proszę Pomóżcie..
Niestety, głównym celem posiadania statusu bezrobotnego nie może być tylko ubezpieczenie zdrowotne. Czy ma Pan możliwość ubezpiecznie przez pracującego członka rodziny? Jest to bezpłatne.
A jeśli nie to proszę zwrócić się do ośrodka pomocy społecznej, który może Pana ubezpieczyć przez 90 dni.

Ostatnia edycja:
To jakie znaczenie w tym przypadku mają słowa "uchylam decyzję w całości", a jakie "przekazuję sprawę do ponownego rozpatrzenia z powodu nieprawidłowości w uzasadnieniu decyzji ?
Może głupi przykład z zupełnie innej "beczki", ale zasada ta sama
"Uchylenie decyzji przez organ odwoławczy oznacza automatyczne umorzenie egzekucji. W ocenie WSA prowadzenie egzekucji w takiej sytuacji jest absolutnie niedopuszczalne."
Czy w powyższym przypadku słowo "uchylenie" ma inne znaczenie prawne?
Tutaj też organ wyższej instancji uchylił decyzję instancji niższej, a wyrok SA mówi sam za siebie...
Poza tym skoro Wojewoda uchylił decyzję, to znaczy że nie jestem bezrobotnym tylko dlatego, aby mieć ubezpieczenie zdrowotne i takie insynuacje proszę zachować dla tych którzy na to zasługują :confused:

Powrót