Uchylenie nakazu zapłaty przez nieskuteczne dostarczenia

• Autor wątku Autor wątku MrToshi
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
M

MrToshi

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
2
Dzień dobry. Moja sprawa wygląda następująco. Mam uchylony nakaz zapłaty dzięki podniesieniu nieskutecznego dostarczenia. Niestety wierzytelność wraz z kosztami egzekucyjnymi została już pobrana z mojego konta. Komornik nie chce nic zwrócić tłumacząc to tym, że on nie bada zasadności a dług już jest zaspokojony. W sprzeciwie od nakazu zapłaty wnioskowałem tylko o przeniesieniu do Sądu właściwego. Muszę sporządzić pismo przygotowawcze i rozprawę mam za miesiąc. Chciałbym odzyskać tylko koszty egzekucyjne i procesowe z uchylonego nakazu, dług należy się powodowi. Co powinienem teraz zrobić?

Nie za bardzo rozumiem po co wobec tego był ten sprzeciw. Dla samego sprzeciwu? Koszty pozostaną. Bo jak inaczej. Nie masz nawet specjalnie podstaw, bo egzekucja była rozpoczęta zasadnie. Nakaz z klauzulą był, komornik zrobił swoje, zamknął temat i rozliczył koszty. A co do kosztów sądowych, to mogą się one jeszcze zwiększyć. Bo na przykład strona powodowa wynajmie pełnomocnika.

Chodziło o to, żebym dostał nakaz zapłaty na właściwy adres, żebym miał możliwość zapłacić swój dług a koszty egzekucyjne przerzucić na powoda. Korespondencje kierowali tam gdzie już nie mieszkam. Doradzali mi sprzeciw, więc napisałem sprzeciw. Dam radę jeszcze coś z tym zrobić?

MrToshi napisał:
wierzytelność wraz z kosztami egzekucyjnymi została już pobrana z mojego konta.

ale dług został spłacony

po co dalej w to brniesz, dla mnie niezrozumiałe.

MrToshi napisał:
miał możliwość zapłacić swój dług
Dług miałeś możliwość zapłacić na długo przed tym jak powód skierował pozew do sądu. Na przyszłość nie pisz sprzeciwu dla samego sprzeciwu.

Nie wiem kto Ci doradzał, ale te koszty i tak byś musiał ponieść. Nie zapomnij tylko przed sądem wykazać że dług został spłacony...

Jeśli nawet, to nie wina radzących tylko niedokładnego sprecyzowania pytania. Sądząc jednak po liczbie postów pytającego to nie tutaj. nastąpiło.

Powrót