uchylenie prawomocnego nakazu zapłaty

• Autor wątku Autor wątku stylista1
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
S

stylista1

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
7
czy uchylenie wyrokiem prawomocnego nakazu zapłaty zobliguje mnie do zwrotu kosztów komorniczych poniesionych przez osobę, wobec której została zrealizowana windykacja, tj. jeśli w postępowaniu upominawczym uzyskałem prawomocny nakaz zapłaty na kwotę 1000 zł, następnie komornik przeprowadził windykację 1000 zł + odsetki + koszty komornicze. czy w sytuacji kiedy uchylono wyrokiem prawomocny nakaz zapłaty muszę zwrócić 1000zł, czy 1000zł + odsetki, czy 1000zł + odsetki + koszty komornika. jakie akty prawne obowiązują. z góry dziękuję za pomoc

Może najpierw wyjaśnienie - jak to się stało, że sąd wyrokiem uchylił prawomocny nakaz zapłaty wydany w postępowaniu upominawczym? Bo po pierwsze, sąd rozpoznając sprawę po wniesieniu sprzeciwu nie uchyla nakazu zapłaty, ponieważ nakaz ten traci moc z chwilą skutecznego wniesienia sprzciwu; a po drugie, jak nakaz był prawomocny, to dlaczego sprzeciw nie został odrzucony? Był wniosek o przywrócenie terminu do wniesienia sprzeciwu?

ówczesny pozwany stwierdził, iż nie został prawidłowo powiadomiony o sprawie, dopiero w chwili wejścia komornika na wynagrodzenie się połapał. absurd - prawda? ale to nie istotne.
co z moim zapytaniem?
pzdr

pozwany otrzymał nakaz na adres pracy. jedyny wtedy możliwy do ustalenia. nie odebrał go i tu klops. założył sprawę, jak zawitał do niego komornik. sędzina doczepila się pewnych szczegółów, ja je uzupełniłem w apelacji, ale to był sąd gospodarczy i uznano je za spóźnione. nie ma odwołania od apelacji :(

natomiast
czy są akty prawne na które mogę się powołać, aby nie zwracać ówczesnemu pozwanemu kosztów komornika?

Dopóki nie opiszesz po kolei jaki był przebieg zdarzeń ta wymiana postów nie ma sensu.

z tego co piszesz wynika ze sprawa zostala prawomocnie rozstrzygnieta i wynik jest dla Ciebie niekorzystny
jezeli tak jest to moim zdaniem powinienes zwrocic drugiej stronie wszystko - łącznie z kosztami egzekucji komorniczej

Nie jest to takie oczywiste. To zależy na jakiej podstawie byłby ten zwrot.

Powrót