Uchylenie się od skutków prawnych nie złożenia oświadczenia o odrzuceniu spadku

• Autor wątku Autor wątku marcin91hh
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
M

marcin91hh

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
13
Witam, proszę o pomoc na początku opisze mój wniosek.

W Listopadzie 2020r zmarł mój Ojciec. Ojciec był osobą bardzo schorowaną. Nie mógł sam zaciągnać żadnego kredytu, do tego zostałem zapewniony po pogrzebie przez siostrę i matkę, ze Ojciec nie miał żadnych kredytów, zadłużeń.

w Sierpniu 2021r. dowiedziałem, się całkiem przypadkiem, ze siostra zaciągneła kredyt a Ojciec poręczył jej własną nieruchomością. Z racji tego, ze mieszkam w Niemczech po uzyskaniu tej informacji zaraz na drugi dzień udałem się do Polski (pomimo, ze moja zona jest w zaawansowanej ciązy) i pozyskałem informacje, u Komornika, ze Ojciec miał w chwili śmierci 180 tyś zł długu. Jest to hipoteka i inne kredyty.
Dowiedziaśem, się tez w tedy, ze Matka wszystkie dokumenty z dlugami na czas mojego pobytu w Polsce schowała w Piwnicy.

Mój Radca prawny wniósł wniosek do Sądu cywilnego o
Uchylenie się od skutków prawnych nie złożenia oświadczenia o odrzuceniu spadku wraz z wnioskiem o
przyjęcie oświadczenia spadkobiercy o odrzucenie spadku.

Do tego poprosiliśmy sąd o wyznaczenie rozprawy w bliskiej przyszłości ze względu na ciąże mojej żony.(sprawa jest dla nas olbrzymim obciążeniem psychicznym)

Wniosek złożony 3 Września. Rozprawa wyznaczona na 19 Października(fakt bardzo szybko) jednak sąd pomimo zgłoszenia tego na wnioskuie nie wezwał na świadka ani mojej matki ani mojej zony(online) ani samego mnie. Zawiadomił jedynie mojego pełnomocnika tj. Radce pranego.

Nie wiem co w tej sytuacji myśleć. Nie mam możliowści udowodnienia swojej racji na rozprawie na której mnie nie będzie. Na jaki scenariusz mogę w tej sytuacji liczyć?

Proszę bardzo o pomoc i z góry dziękuje

Najbardziej interesuje mnie, jaki jest sens przeprowadzenia rozprawy bez wnioskodawcy.

Może ktoś potrafi zrozumieć w jakim celu sąd przeprowadza taką rozprawe?

Trudno powiedzieć, może do ustalenia jest kwestia stron postępowania - wierzyciele mają prawo od początku postępowania brać udział w sprawie o uchylenie się od skutków niezłożenia oświadczenia woli w tym zajmować stanowisko merytoryczne w sprawie, zgłaszać wnioski dowodowe, uczestniczyć w przeprowadzaniu dowodów zgłoszonych przez wnioskodawcę itd. Na wszelki wypadek upewniłbym się też telefonując do Sądu czy wezwanie dla Pana nie zostało jednak wysłane.

Dziekuje za odpowiedz. Mam założony profil zaufania. Sprawdzałem czynnosci. Sąd jedynie zawiadomił pełnomocnika. Nawet nie wezwał, jedynie zawiadomił.

Czy istnieje możliowść, że sąd w pierwszej kolejności rozpatrzy: Uchylenie się od skutków prawnych nie złożenia oświadczenia o odrzuceniu spadku? a nastepnie wezmie mnie do oświadczenia o odrzucenie spadku?

Stronami sprawy w tej chwili są spadkodawca, mój ojciec i spadkobierca ja.

Chciałbym jeszcze dodać, że wraz z wnioskiem dołączyłem liste wierzycieli Ojca którą uzyskałem u komornika

sprawa jest prowadzona w trybie nieprocesowym.(nie wiem czy coś to zmienia)

marcin91hh napisał:
Stronami sprawy w tej chwili są spadkodawca, mój ojciec i spadkobierca ja.

Wybaczy Pan ale to niemożliwe. Uczestnikami postępowania jest wnioskodawca (Pan) oraz wierzyciele.

rozumiem, a czy wierzyciele nie powinni być poinformowani o rozprawie 19 pazdziernika? Defacto rozprawa odbedzie się bez zainteresowanych.

Generalnie to innym uczestnikom powinno się dosłać pisma procesowe - w tym odpis wniosku. Obowiązek ten ciąży na wnioskodawcy. Skoro jak Pan wskazał pierwotnie nie załączyliście odpisów wniosku dla wierzycieli to może w tym jest problem. Ale to tylko spekulacje.

Rozumiem. A czy w takim wypadku sąd ogłosiłby rozprawę? Czy raczej wezwał pełnomocnika do uzupełnienia dokumentów.

Dodam, że zona jest w ciąży i rodzi za tydzień. A ja mieszkam 1100km od sadu. Zaznaczyłem to we wniosku. Czy możliwe jest, że rozprawa się odbędzie o uchylenie się od skutków prawnych. A następnie wyznaczy sad kolejna rozpraw na której odrzuce spadek?

Kolejna rzecz sprawa odnosnie dlugow ojca jest umorzona przez komornika że względu na śmierć ojca. Nie było żadnej rozprawy o przyjęcie czy podział spadku. Jedyna informacja o długach to wykaz dlugow od komornika.Czy w tym wypadku stronami też są wierzyciele?

Witam serdecznie miał Pan rację. Sąd wezwał wierzycieli do udziału w sprawie. Czy jest możliwe uchylenie się od skutków prawnych niezłożenia w terminie oświadczenia o odrzuceniu spadku w sytuacji gdy jeden z kredytów był kredytem hipotecznym? Art2 ks.wiecz mowi że nie można nic z tym zrobić jednakże moja rodzina zapewniła mnie ze ojciec nie ma dlugow(potwierdzi to mama) a ojciec był bardzo schorowana osoba

Dziwne. Jestem przekonany że art. 1024 kc dotyczy tylko ochrony wierzycieli spadkobiercy a nie wierzycieli spadkodawcy.
Na przykład ma to zastosowanie gdy spadkobierca ma swoje własne długi niewynikające ze spadku i chcąc osłonić majątek spadkowy przed swoimi wierzycielami odrzuca spadek aby do dziedziczenia go był powołany jego zstępny nie mający żadnych długów. Wtedy to odrzucenie spadku krzywdzi wierzycieli bo zmniejsza majątek dłużnika z którego mogliby zaspokoić swoje roszczenia. A gdyby dłużnik odrzucił spadek z powodu długów w spadku to jego wierzyciele powinni mu jeszcze dziękować.
Natomiast dla wierzycieli spadkodawcy odrzucenie spadku jest zdarzeniem obojętnym majątkowo bo spadek zawsze ktoś odziedziczy (np. gmina) a biorąc jeszcze pod uwagę że przyjęcie spadku otwartego po 17 października 2015 r. następuje domyślnie z dobrodziejstwem inwentarza to każdy spadkobierca odpowiada za zapłatę długów do takiej samej wysokości ograniczonej do wartości stanu czynnego spadku w spisie inwentarza lub w wykazie inwentarza.

Dziwię się też że tak słabo współpracujesz ze swoim adwokatem. Jeśli sąd zawiadamia adwokata o rozprawie to adwokat zawiadamia o tym Ciebie i razem omawiacie czy Twoja obecność na rozprawie jest wymagana.

I dla przypomnienia - aby adwokat mógł na rozprawie złożyć w Twoim imieniu oświadczenie o odrzuceniu spadku z ustawy po Twoim ojcu to nie wystarczy samo pełnomocnictwo procesowe dla adwokata ale potrzebne jest jeszcze pełnomocnictwo szczególne do tej konkretnej czynności a Twój podpis musi być na nim poświadczony przez notariusza lub konsula.

Adwokat poinformował mnie żebym wstawił się osobiście na rozprawę ponieważ sad musi mnie wysłuchać. Zastanawia mnie jedynie czy zaplanowana godzina czasu na rozprawę wystarczy aby przesłuchać świadków i wydać postanowienie.

Myślałem, że taka rozprawa potrwa kilka godzin. Jest 2 świadków plus dowody. Czy jedna godzina to nie jest zbyt mało na taką czynność?

Powrót