Uchylenie się od skutków prawnych oświadczenia woli

• Autor wątku Autor wątku gosc15
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
G

gosc15

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
13
Chciałem uzyskać pomocy , Wczoraj zostałem oszukany tzn kilka dni temu dzwoniła do mnie firma, która zaoferowała pomoc w złożeniu wniosku o uzyskanie pieniędzy z Unii Europejskiej. Telefonicznie mówiłem na co chciałbym złożyć wniosek (wózek widłowy - koszt ok 20.000zł) Mówili, że nie ma problemu taki wniosek przygotują. Uwierzyłem, miałem jedynie zapłacić 200,00 netto za przygotowanie wniosku i po uzyskaniu dotacji dodatkowo 5%. Wczoraj przyszły dokumenty za które od razu zapłaciłem kurierowi. Jest faktura proforma na kwotę 248 brutto. Postanowiłem poczytać o tej firmie i jestem w szoku na forach pisze, że to oszuści. Uzyskałem telefon do osoby, która zajmuje się dotacjami unijnymi i powiedziała mi, że w rejonie śląska nie ma w ogóle dotacji na takie małe kwoty. Są dotacje na inwestycje innowacyjne od 10 milionów!!! Zostałem wprowadzony w błąd. Jak mogę odstąpić od umowy?
Czy będzie ok uchylenie się od skutków prawnych oświadczenia woli?

Tak właśnie wyczytałem, ale jak mam odzyskać od nich pieniądze. Faktura sprzedaży ma przyjść*pocztą i już wtedy to będzie chyba już umowa. Co mam zrobić do momentu przyjścia faktury (mają do 7 dni na dostarczenia faktury Vat)
Czy mam napisać pismo o uchylenie się od skutków prawnych oświadczenia woli? Czy zwykłe pismo z rezygnacją i zwrot pieniędzy?

Tak jak pisałem zapłaciłem 248,00 kurierowi przy odbiorze dokumentów :(
Dałem się*wkręcić jak małe dziecko.

Czy jest szansa odzyskania pieniędzy. Nadmienię, że nie miałem możliwości zobaczenia dokumentów zanim nie zapłaciłem :(

Zastanawiam się czy mogę do nich takie pismo wysłać.

.....................
.....................
Moje dane
...................
..................
Adresat

Uchylenie się od skutków prawnych złożonego
OŚWIADCZENIA WOLI

Ja ........ uchylam się od skutków prawnych złożenia oświadczenia woli podjętej pod wpływem błędu. Nie mogłem zapoznać się dokładnie z ofertą ponieważ w pierwszej kolejności musiałem dokonać zapłaty. Po zapoznaniu się z ofertą stwierdziłem, że oferta nie jest dla mnie korzysta. W związku z powyższym proszę o zwrot kwoty 249,00 na poniższe konto bankowe

Data zawarcia odbioru dokumentów 01.09.2015

……………………………………
Podpis

Witam,

Ja, mialem identyczny przypadek. Sprawa jest juz w prokuraturze. Pogadamy na priv

Odpisali, że nie zwrócą pieniędzy. Uzasadnili, że to ja nie wywiązałem się z mowy, bo nie odesłałem wypisanych druków. Złodzieje nie wystawili do tej pory faktury sprzedażowej.

Pisz pisemko do prokuratury, już kilka osób tak zrobiło w ciągu ostatnich 3tygodni także lada dzień ktoś zapuka do drzwi tej pożal się boze firemki

Powrót