Uchylenie stawiennictwa obowiązkowego na posiedzenie sadu

• Autor wątku Autor wątku keicam71
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
K

keicam71

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
3
Witam

Mam bardzo poważny problem, a co gorsza wyjątkowo mało czasu.

Zostałem oskarżony o czyn z art. 209 § 1 kk, i po przeprowadzonym postępowaniu w prokuraturze, owa wystosowała akt oskarżenia wraz z wnioskiem opartym o art. 335 § 1 kpk, i wniosła o wydanie wyroku skazującego bez przeprowadzania rozprawy i wymierzenie kary:
-2 lat pozbawienia wolności z warunkowym zawieszeniem jej wykonania na okres próby wynoszący 5 lat

Forma kary jak i sposób jej orzeczenia całkowicie mnie satysfakcjonuje, lecz owa satysfakcja minęła kiedy otrzymałem wezwanie na posiedzenie w charakterze oskarżonego, i było to wezwanie określające moje stawiennictwo jako obowiązkowe.

Problem polega na tym iż mieszkam w niemczech, a posiedzenie odbywa się w Zorach. Jest to drugie posiedzenie, gdyż na poprzedni termin jaki wyznaczył sad nie byłem w stanie się stawić, i po złożeniu wniosku o odroczenie posiedzenia, zostało ono oczywiście odroczone. Kolejny termin to 6 lipca, i tu pojawia się problem z którym nie jestem w stanie sobie dać rady.
Nie jestem w stanie stawić się na termin jaki wyznaczył mi sad, a biorąc pod uwagę moja sytuacje zawodowa oraz finansowa, również ze stawiennictwem na ewentualne kolejne terminy będę miał wielki problem. Nie stać mnie na podroż do polski, a sytuacja zawodowa w jakiej się znajduje, nie daje mi komfortu odmowy pracy, a mojego pracodawcę nie interesują moje problemy jakie mam w polsce.. postawił sprawę jasno, jeśli wybiorę wyjazd do polski, to mogę pożegnać się z praca.

Poprzedni wniosek o odroczenie posiedzenia, oparałem właśnie na trudnej sytuacji zawodowe, i sad do niego się przychylił, lecz jeśli po raz kolejny zlozę ten sam wniosek, może on spotkać się z odmownym rozpatrzeniem, a nie chciałbym do tego dopuścić.

Dlatego pytam Szanownych Użytkowników, a widzę ze jesteście znawcami prawa w pełnej jego materii... co zrobić aby sad zmienił swoje zarządzenie w kwestii mojego obowiązkowego stawiennictwa, i przeprowadził je bez mojej obecności, wydając oczywiście wyrok o jaki wnosiła prokuratura.

Bardzo proszę o pomoc, i z góry serdecznie dziękuje.

Jeżeli Sąd chce Twojej obecności, to nie zmieni zdania.
Jeśli nie stawisz się, to może się okazać, że Sąd postanowi nie przychylić się do wniosku o dobrowolne poddanie się karze, i wówczas zamiast posiedzenia będą odbywały się normalne rozprawy.

Czyli nie ma możliwości aby posiedzenie odbyło się bez mojej obecność ?
Może jednak są jakieś szanse na to aby sad przychylił się do wniosku o przeprowadzenie posiedzenia nawet w przypadku kiedy na nie się nie stawie. Zgadzam się całkowicie z wnioskiem prokuratora, a zarządzenie jakie wydal sad w kwestii mojego obowiązkowego stawiennictwa, może doprowadzić do sytuacji kiedy nie będę w stanie wywiazywac się z obowiązku alimentacji, bo strace prace.

O tym czy posiedzenie może się odbyć bez Ciebie decyduje Sąd. Skoro nie widzi takiej możliwości to widocznie jest tego jakiś powód.

We wniosku prokuratora o wydanie wyroku w trybie art. 335, który zawarty byl w akcie oskarżenia, nie było mowy o naprawieniu szkody, a jedynie o bieżącym wywiązywaniu się z obowiązku alimentacji. Dodam ze zgadzałem się na naprawę szkody, lecz prokurator tego w wniosku nie uwzględnił... czy to może być powodem wezwania. A jeśli zlozę oświadczenie iż wyrażam zgodę na wydanie wyroku innego niż ten o jaki wnioskował prokurator, jeśli nie zostanie zmieniona cześć dotycząca wymiaru kary pozbawienia wolności, oraz okresu jej zawieszenia.. to czy wtedy sad może uwzględnić takie oświadczenie i "przymknąc oko" na brak mojej osoby na posiedzenia ?

Czy adwokat może wystąpić w moim imieniu na posiedzeniu ?

Ostatnia edycja:
Trudno w ciemno pisać do Sądu nie znając powodu jaki stoi za tym, że Sąd Cię wzywa. Wysyłanie pism na chybił-trafił może w skrajnym wypadku skończyć się decyzją o przymusowym doprowadzeniu Cię na salę posiedzeń, a jeśłi to się nie powiedzie - aresztem tymczasowym.

Adwokat może wystąpić w Twoim imieniu, ale pewne kwestie muszą być załatwione przez Ciebie osobiście.

Proponuję zadzwonić do Sądu i spróbować dowiedzieć się czemu obecność jest obowiązkowa. Może to w czymś pomoże.

Powrót