Uchylenie tytułu wykonawcznego już po skutecznej egzekucji

• Autor wątku Autor wątku Pascal Lissouba
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
P

Pascal Lissouba

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
6
Witam serdecznie,
w połowie 2017 r. zostały zajęte środki z mojego rachunku bankowego na wniosek komornika prowadzącego egzekucję. Nie miałem wiedzy ani o toczącym się uprzednio postępowaniu sądowym, ani egzekucyjnym. Środki zostały ściągnięte, komornik wydał postanowienie o kosztach (obciążając mnie kosztami egzekucji) i dopiero kilka tygodni później doszło do uchylenia postanowienia o nadaniu klauzuli wykonalności (SR w Lublinie, epu) i przekazania sprawy wg właściwości. Komornik odmówił, po uchyleniu tytułu na postawie którego prowadził egzekucję, zmiany postanowienia w zakresie obciążenia mnie kosztami.

Po przekazaniu sprawy do sądu wg właściwości wierzyciel nie uzupełnił braków, postanowienie o umorzeniu postępowania jest już prawomocne.

I tutaj moje pytanie. Zamierzam wysłać do wierzyciela wezwanie do zapłaty całości wyegzekwowanych środków, a w przypadku niewykonania zwrotu wytoczyć powództwo na podstawie art. 410 k.c. Jednakże moje wątpliwości dotyczą kosztów postępowania egzekucyjnego - czy zasadne jest wzywanie wierzyciela do ich zwrotu oraz czy skuteczne może być wytoczenie powództwa do ich zwrotu na podstawie art. 410 k.c.? A jeżeli nie jest, to jakie powinienem podjąć działania celem odzyskania tej części pobranych środków?

Z góry bardzo dziękuję za odpowiedzi

Ostatnia edycja:
Kosztów nie odzyskasz. Właściwą drogą była skarga na czynności.

A nawet skusiłem się na jej złożenie. Została oddalona, gdyż kosztami nie zostałem obciążony na podstawie postanowienia o umorzeniu postępowania ani na wniosek wierzyciela, ani na podst. art 824 par 1 pkt. 4 k.p.c., a na skutek skutecznej egzekucji. Cyt. z uzasadnienia:

,,Sąd pragnie podkreślić, że przedmiotowy tytuł wykonawczy, na podstawie którego toczyło się postępowanie utracił moc już po wyegzekwowaniu całego świadczenia (...). Postępowanie zostało zakończone w skutek wyegzekwowania całego dochodzonego świadczenia, stąd też komornik słusznie i zasadnie obliczył należną mu opłatę stosunkową. Przepisy prawa nie przewidują możliwości jej zwrotu w przypadku utraty mocy przez tytuł wykonawczy(...). Biorąc pod uwagę powyższe należy przyjąć, że jeżeli postępowanie sądowe toczące się w skutek uchylenia nakazu zapłaty zakończy się wygraną dłużnika wierzyciel będzie ponosił odpowiedzialność na podstawie art. 410 k.c. i zobligowany będzie do zwrotu niesłusznie pobranego świadczenia. Biorąc pod uwagę powyższe okoliczności, Sąd zważył, że skarga na postanowienie Komornika Sądowego jest niezasadna"

Co sąd to inna interpretacja. Jednak przepisy prawa przewidują ten przypadek. To spróbuj z 410. Za wiele nie stracisz.

digiton napisał:
Kosztów nie odzyskasz.
a ja bym nie był pewny tego stwierdzenia,
digiton napisał:
skarga na czynności.
po wyegzekwowaniu - bezsensu,
Pascal Lissouba napisał:
Została oddalona,
słusznie, Sąd ma racje,

Pascal Lissouba napisał:
Zamierzam wysłać do wierzyciela wezwanie do zapłaty całości wyegzekwowanych środków, a w przypadku niewykonania zwrotu wytoczyć powództwo na podstawie art. 410 k.c.
jeżeli chcesz spróbować odzyskać kwoty przekazane przez komornika do wierzyciela oraz koszty egzekucyjne, proponuje dołożyć jeszcze: oprócz art. 410 k.c powołać się na art. 415 k.c. - takie moje zdanie,

A ja jestem pewny, bo przerabiałem to wielokrotnie. Art 49 2a-2c uoksie. Proszę przeczytać ze zrozumieniem całość. Komornik miał uchylić postanowienie. Jeśli tego nie zrobił, na tą odmowę przysługiwała skarga.

Ale powyższa sprawa dotyczy opłaty z art. 49 ust. 1 ukse a nie ust.2

"art 4 stosuje się odpowiednio"

z art. 49 ust. 2a ukse wyraźnie wynika, iż us. 2 i tylko tego nie stosuje się gdy doszło do uchylenia tytułu wykonawczego z innych przyczyn niż zaspokojenie wierzyciela.
Wyjątku nie można stosować rozszerzająco do art. 49 ust. 1 ukse.
Ewentualny zwrot pobranych kosztów na podstawie art. 49 ust. 1 ukse, według mnie, tylko od wierzyciela w trybie art. 415 kc

Bardzo dziękuję za wszystkie odpowiedzi. W tym momencie oczekuję na reakcję byłego wierzyciela na wysłane wezwanie do zapłaty. Ponieważ ze skargą na czynności komornika już próbowałem, to jeżeli nie otrzymam zwrotu całości od byłego wierzyciela, wytoczę powództwo na podst. art 410 k.c. (należność główna, koszty procesu i odsetki za korzystanie z cudzego kapitału) i 415 k.c. (poniesione koszty egzekucji).

Ostatnia edycja:
Zgadzam się z Megaminx. Artykuł 49 ust.2a stosuje się TYLKO do opłaty z art. 49 ust.2 ukse.

Witam serdecznie,
moja historia zakończyła się pozytywnie. Niedawno otrzymałem od byłego wierzyciela zwrot całości środków wraz z odsetkami, których się domagałem w wezwaniu do zapłaty. Dosyć długo to trwało (ponad dwa miesiące), gdyż wierzyciel postanowił skonsultować sprawę ze swoim zespołem radców prawnych, ale najważniejsze jest dla mnie, że wszystko zwrócili na moje konto.

Jeszcze raz dziękuję za wszystkie porady i pozdrawiam.

Powrót