Uchylenie zaskarżonej decyzji- co dalej

• Autor wątku Autor wątku Radop
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
R

Radop

Witam
WSA uchylił zaskarżoną decyzję - czy to oznacz że w całości i na moją korzyść czy sprawa wróci ro ponownego rozpatrzenia ..

W wyroku jest tylko " uchyla zaskarżoną decyzję"

następnie uzasadnienie gdzie na ostatniej stronie sąd uznał, że organ II instancji dokonując niewłaściwej wykładni art 27. ust 1 ustawy o pomocy nie rozpoznał należycie sprawy, czym naruszył przepisy postęp. administracyjnego w tym art.7, art 80, a także art. 107 § 3 k.p.a w stopniu mogącym mieć istotny wpływ na wynik sprawy i z tych też przyczyn na podstawie art 145. § 1 pkt 1 lit. a i c ) ustawy z dnia 30 sierpnia 2002r. - prawo o postępowaniu przed sądami administr. uchylił zaskarżoną decyzję. Wskazania do dalszego postępowania wynikają wprost z wyżej naprowadzonych rozwiązań Sądu..

Czy mogę prosić o wyjaśniania - co to oznacza dla mnie

Dziękuję i Pozdrawiam

Oznacza tyle, że sprawa wraca do SKO (o ile organ nie złozy skargi kasacyjej do NSA w ciagu miesiaca) i SKO jest zwiazane wykladnia zawarta w wyroku m in "Wobec tego, zdaniem Sądu, organ odwoławczy winien był ocenić, czy podnoszone w toku postępowania okoliczności regulowania zobowiązań alimentacyjnych poprzez ich wpłatę bezpośrednio wierzycielowi, w świetle przepisów ustawy o pomocy miały wpływ na zakres świadczeń z funduszu alimentacyjnego, a w konsekwencji na zakres obowiązku zwrotu należności przez skarżącego w trybie art. 27 ust. 1 tej ustawy."

Zatem za miesiac proponuje email do sekretariatu WSA z pytaniem, czy dla tej sprawy organ zlozyl skarge kasacyjna, a jeski nie to prosba o wskazanie daty zwortu akt sprawy do organu.

OK - dziękuję z podpowiedź
Pozdrawiam

Dobrze a jeszcze jedno- jeśli organ złoży skargę kasacyjną, oznacza to że będzie to ostateczne rozstrzygnięcie sprawy na moją bądź nie korzyść .-- lu druga opcja jeśli nie złożono skargi kasacyjnej akta zostały zwrócone, jaki jest dalszy przebieg sprawy ???

Ostatnią edycję dokonał moderator:
Radop napisał:
że będzie to ostateczne rozstrzygnięcie sprawy na moją bądź nie korzyść

Tak, może uchylić lub utrzymać wyrok WSA

Radop napisał:
.-- lu druga opcja jeśli nie złożono skargi kasacyjnej akta zostały zwrócone, jaki jest dalszy przebieg sprawy ???

SKO musi ponownie wydac decyzje bedac zwiazane wykladnia z wyroku

Powrót