uchylona decyzja wydana przez UP-co ze statusem?

• Autor wątku Autor wątku chmurka32
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
C

chmurka32

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
12
Dzień dobry,
20 grudnia 2017 roku rejestrowałam się jako bezrobotna w UP. Rozwiązanie umowy o pracę było za porozumieniem stron, w samym porozumieniu wpisane zostało, że rozwiązanie jest z winy pracodawcy-likwidacja stanowiska pracy (porozumienie stron było dla mnie dużo bardziej korzystne finansowo niż wypowiedzenie od pracodawcy). Pani w urzędzie wydała decyzję o nadaniu statusu osoby bezrobotnej i odmowie przyznania zasiłku (karencja 90dni). Od decyzji się odwołałam do Wojewody, wnosząc o uchylenie części decyzji dot. nieprzyznania zasiłku. Wojewoda uchylił decyzję w całości i skierował do ponownego rozpatrzenia przez organ I instancji.
W związku z zaistniałą sytuacją mam 3 pytania:
1. Czy aktualnie to ja mam przyznany status osoby bezrobotnej, a dokładnie, to czy jeśli coś mi się stanie (wpadnę pod samochód, złamię coś, dostanę zapalenia wyrostka...) to czy jestem objęta ubezpieczeniem chorobowym?
2. Czy skoro karencja upłynęła ok. 20.03 to czy dostanę zasiłek za te kilka marcowych dni, czy nie?
3. Ile czasu ma organ I instancji na ponowne rozpatrzenie sprawy? Decyzja Wojewody jest z dnia 9 lutego, do dzisiaj nie dostałam żadnego pisma z UP, a będąc tam urzędnicy potrafili mi tylko powiedzieć, że moja teczka jest w dziale prawnym i mam czekać.

Czy ktoś może mi pomoc w tej sprawie? Zasiłek do tej pory na konto nie wpłynął, urzędnicy nic mi nie chcą powiedzieć, mam czekać. Jak długo? Aż do mnie napiszą... Czy jest jakiś sposób na to, żeby ich pospieszyć?

Powrót