Uchylone sądownie alimenty w 2018 roku a dochód za 2017

• Autor wątku Autor wątku ewaguz6
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
E

ewaguz6

Użytkownik
Odpowiedzi
55
Sąd uchylił córce wcześniejszy wyrok nakładający na jej ojca obowiązek alimentacyjny. Na wniosek ojca, który uznał, że już nie będzie płacić, bo córka ma zawód i własne dziecko. Teraz córka złożyła wniosek o zasiłek rodzinny i świadczenie 500 plus na własne dziecko, a urząd nadal wlicza do dochodu jej alimenty, których nie otrzymuje. W 2017 otrzymywała ale teraz nie. W2017 nie pracowała a teraz tak, i liczą jej dochod z alimentów za 2017 i dochod z pracy z tego roku (uzyskany) . Czy wyrok o uchyleniu alimentów nie świadczy o ich utracie? Dodam ze nie ma żadnych zaległości do spłaty...

nie, wg ustawy nie jest to utrata dochodu
ea) utratą zasądzonych świadczeń alimentacyjnych w związku ze śmiercią osoby zobowiązanej do tych świadczeń,

ale wg uśr dochodem są alimenty na rzecz dzieci a nie na rzecz wnioskodawcy (matki)

No tyle też doczytałam w definicji dochodu utraconego... Rozumiem, że córka ma czekać na śmierć ojca, żeby jej do dochodu nie wliczano alimentów, które kiedyś otrzymywała? I wyrokiem sądu już nie otrzyma... Wniosek o alimenty do sądu wkładałam ja, (matka), bo córka nie była pełnoletnia... Czy to zmienia definicję utraty dochodu?

nie, nie zmienia - przeczytaj to co napisałam po "ale"

czy jeśli urząd zwlekał z wydaniem decyzji od października do lutego, a tym samym później, czyli w następnym roku wypłacił alimenty za rok poprzedni, to może doliczyć to do dochodu w tym następnym roku? Faktycznie wypłata powinna nastąpić w grudniu a była w lutym, i przez to przeoczenie urzędnika córka ma powiększony dochód, który przesądził o utracie 500plus.

Powrót