uciążliwy sąsiad - pytanie

• Autor wątku Autor wątku górazłota
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
G

górazłota

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
5
Witam,
Mam pytanie. Moja babcia mieszka w bloku kilkunastopiętrowym. Poniżej niej mieszka para, która jak nam się wydaje prowadzi w domu małą gastronomię - tzn gotuje non stop potrawy o bardzo charakterystycznym zapachu - kapusty, bigosy, smaży kielbasy i to na skalę przemysłową (domyślamy się, ze to mała gastronomia bo często gęsto z wielkimi kilkudziesięciolitrowymi garami wychodzą i wchodzą z bloku). Dla zabicia nieprzyjemnego zapachu używają różnych sprayów , które w połączeniu z oparami gotujących się rzeczy dają naprawdę paskudną dawkę 'zapaszków' . Zapachy te przedostają sie do lokalu babci oknem, na skutek czego karnisze, okna, zasłony są tak utłuszczone ze należało by je prac i szorować co dzień, ale tu nie chodzi o to. Babcia jest osobą chorą, ma bardzo poważne problemy ze wzrokiem i na skutek tych, że zapachów ma ciągle podrażnione oczy na skutek czego jej rekonwalescencja leży. Babcia wielokrotnie mówiła sąsiadom, zeby zaprzestali 'swoich gotowań' bądź zamontowali w mieszkaniu jakis wyciąg z prawdziwego zdarzenia ale została potraktowana bardzo źle, w sensie wyzwiska itp. wiec zaczeła wzywać policje, pisać skargi do spółdzielni ale to nie przynosi rezultatu. Moje pytanie jest takie - co można w takiej sytuacji zrobic? dodam, ze owa problematyczna para wynajmuje mieszkanie w bloku, w ktorym mieszka babcia.

Moim zdaniem Babcia wiele nie zrobi. Rozumiem poirytowanie, jednak nikt nie zabroni gotowania w domu.

Tak, ale to gotowanie nastepuje 20 godzin na dobę...ja rozumiem wszystko ale nikt normalny nie gotuje non stop a potem nie wynosi 100 litrowych garów do auta i nie jedzie z tym bóg wie gdzie...bo z tego co wiem to nie wolno prowadzic takiej dzialalnosci w domu mieszkalnym . tylko co zrobic w tej patowej sytuacji zupełnie nie wiem.

- sanepid
- urząd skarbowy czy płaci za firmę
- gmina czy płaci podatek za mieszkanie czy za firmę

Powrót