Uczelnia wzywa do zaplaty

• Autor wątku Autor wątku agrest04
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
A

agrest04

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
8
Witam moja kolezanka ma dziwny problem z Akademia Jana Długosza w Czestochowie. Otóż ponad rok temu ukończyła studia magisterskie,dostala dyplom i wszystkie papiery związane z ukończeniem studiów. Przy odbieraniu papierów pytała czy ma jakies zaległości pani powiedziała, że wszystko uregulowane (zresztą gdyby nie było uregulowane to przecież nie wydaliby wszystkich papierów). No i po półtora roku od ukończenia studiów i otrzymaniu dyplomu dzwonią do niej z uczelni i mówią,że w dniu ukończenia studiów miala zaległość ok 20 parę złotych i obecnie wraz z odsetkami ma zapłacić ok 450zł. Jak to możliwe, że uczelnia wydala papiery jesli nie byly uregulowane zaległości. Bo mnie to wygląda na działanie celowe żeby wyłudzić kase tym bardziej, ze przez 1,5 roku uczelnia nie odzywała się. Co zrobić z tą chorą sytuacją?

Po pierwsze w mojej ocenie odsetki od takiej kwoty są przynajmniej ..dziesiąt razy za duże. Po drugie dopuszcza się możliwość, iż uczelnia wyda wszystkie papiery mimo nie uregulowania zobowiązania. Jeżeli nie zapłaciła tej kwoty (20 zł) to winna ją zapłacić, pod warunkiem, że opłata była rzeczywiście wymagana. Dobrze by było gdyby uczelnia poczytała chociażby o "odsetkach ustawowych".

Wiec co zrobic w tej sytuacji?

Pierw należy ustalić za co ta opłata była i na jakiej podstawie prawnej zostały wyliczone odsetki.

Powrót