Uczestnictwo w spółce wodnej a odpowiedzialność po wystąpieniu

• Autor wątku Autor wątku rado199
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
R

rado199

Użytkownik
Odpowiedzi
43
Witam, chciałbym zapytać o temat poruszany często w Internecie - rezygnacji ze spółki wodnej - a jeszcze dokładniej o odpowiedzialności po zrezygnowaniu

To że można zrezygnować ze spółki wodnej jest opisywane w Internecie szeroko - że Konstytucja mówi o dobrowolności zrzeszeń i prawo wodne mówi że spółki określają w statusie: warunki przyjmowania nowych członków spółki wodnej, wykluczania członków ze spółki wodnej, ustania członkostwa w spółce wodnej oraz rezygnacji z członkostwa w tej spółce;

Jako że spółka do której teoretycznie należę - bo do niej się nie zapisywałem , kupiłem tylko grunty, które są częściowo zmeliorowane - oni uważają że jak poprzedni właściciel był w spółce to i ja mam w niej być ...
no i teraz zaczyna się checa że jak chce się wypisać - gdzie się nie zapisywałem .... grożą mi odpowiedzialnością , że jak zaleje działkę sąsiada to będą dochodzić ode mnie roszczeń że to przeze mnie , że nie wpuszczam ich na grunty celem naprawienia

nadmieniam , rozmawiałem z sąsiadami i nikogo - podkreślam NIKOGO - nie było w terenie do drenów ponad 30lat... nikt nikogo nie widział - nie widział żeby coś robili , prócz brania pieniędzy ... nawet ostatnio jak sąsiad miał problem , zgłosił się do nich o odetkanie drenów to musiał zrobić to sam bo spółka wodna się wypięła

czy spółka wodna ma prawo rościć sobie odszkodowania od osób nie będących zrzeszonych ?

czy spółka wodna może dać mi nakaz dbania o coś czego nie mam pojęcia że są / czego nie ma zapisanego w akcie notarialnym (że są dreny) i innych spraw z tym związanych ?

dodam jeszcze żę jak poprosiłem spółkę wodną o mapę drenów to odpowiedzieli mi że nie mają mapy bo jest w wodach polskich - dociekając dowiedziałem się że są wszystkie mapy prócz tego 1 egzemplarza (z moimi działkami i sąsiednimi w promieniu 100m)

Powrót