udostęnianie korospondencji

• Autor wątku Autor wątku DavidCh
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
D

DavidCh

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
11
Witam,

Czy mogę udostępnić na publicznym forum treści z rozmów, które przeprowadziłem z firmą? Były one potrzebne w celu potwierdzenia mojej opinii.
Czy za wyrażanie opinii w internecie, na forum publicznym można zostać posądzonym o zniesławienie, rzekome oszczerstwa?
Czy za powiedzenie przez telefon na końcu rozmowy do sekretarki "to spier***aj" można być sądzonym?

Co by mi groziło za w/w rzeczy? Pewna firma grozi mi sądem za te rzeczy, podobno już wniosła oskarżenie.

Dziękuje za każdą odpowiedź.

1. Możesz.

2. Można, zależy jakie to opinie. Przesłanki odpowiedzialności art. 212 KK + ewentualna odpowiedzialność cywilna.

3. Nie.

Jeśli już wniosła oskarżenie to proszę poczekać i zobaczyć co będzie przedmiotem tego oskarżenia. Na chwile obecną trudno cokolwiek powiedzieć z takiego opisu sprawy. Wątpię, aby ktoś za taki wulgaryzm przez telefon leciał na Policje z tym. Bo to zakrawa o śmieszność. A jeśli chodzi o opinie na forum - wszystko zależy co to były za opinie.

Ogólnie była to krytyka firmy, przez co inni użytkownicy również pojechali po firmie i ma zepsutą opinie na tym forum, jak i innym. Wszystko zaczęło się od tego, że firma zorganizowała konkurs w którym trzeba było kupić produkt (hosting) od niej, następnie zniknęła z internetu. Teraz wróciła i się zaczęło, zacząłem domagać się swojego i skrytykowałem firmę na forach internetowych, a prywatnie domagałem się nagrody i hostingu. Całą sprawę wraz z korespondencją umieściłem na pewnym forum, a firma grozi mi teraz prawnikami. Jest w ogóle jakaś szansa abym odzyskał swój hosting i nagrodę? W jednej z rozmów przedstawiciel firmy napisał mi, że wszyscy co brali udział wygrali po 1 nagrodzie. Mógłbym ich jakoś nastraszyć, gdzieś zgłosić?

Powrót