udostepnianie danych osobowych prEz komornikaosobie ktora zlixytowala mieszkanie

• Autor wątku Autor wątku Piotr723
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
P

Piotr723

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
2
Witam. Mam pytanie. Zlicytowano moje mieszkanie. Ponieważ leczę dziecko na nowotwór nie było mnie w domu, kiedy komorniknwraz z nowym właścicielem wszedł i spisał protokół rzeczy pozostawionych rzekomo przeze mnie. Oboje, zarówno komornik jak i nowy właściciel wiedzieli , że jestem z synem w klinice. Po powrocie dowiedziałem się,ze mam założona sprawę w sądzie prEz właściciela w sprawie zniszczenia lub też sprzedaży z wolnej ręki moich rzeczy( lodówka, pralka itp). Pytanie jednak dotyczy tego: mam adres zameldowania inny niż to moje mieszkanie zlicytowane i jak się okazało komornik podał ten adres nabywcy wdrodze licytacji. Czy komornik ma prawo podać mój adres inny tej osobie aniżeli ten , który ta osoba zna z racji nabycia.

To mieszkanie było licytowane wraz ze sprzetami się tam znajdującymi ?

Ta lodówka itp była zajęta wcześniej przez komornika ?

Nie, zadne rzeczy w domu nie były zajęte przez komornika oprócz mieszkania.

Z tego co piszesz wynika że odbyła się eksmisja i opróżnienie twojego mieszkania po zmianie właściciela. Komornik wydał mieszkanie nabywcy a rzeczy oddał pod jego dozór. Po miesiącu i nieodebraniu rzeczy nowy właściciel ma prawo wystąpić do sądu o zgodę na sprzedaż lub zniszczenie twoich rzeczy co też uczynił. Z racji orzeczenia sądu o przysądzeniu własności i nakazaniu Ci wydania lokalu nabywcy stałaś się jego dłużnikiem co do roszczeń niepieniężnych.

Nabywca licytacyjny przystąpił do egzekucji swoich praw przez eksmisję, poniósł z tego tytułu koszty (opłata stała egzekucyjna za opróżnienie lokalu) a zatem ma teraz prawo egzekwować te koszty od ciebie. Komornik ustalił w toku postępowania w BEL twój właściwy adres a ponieważ akta sprawy egzekucyjnej są jawne dla stron nabywca zna teraz twój adres zamieszkania.

Ostatnia edycja:
Powrót