Udostępnianie plików

• Autor wątku Autor wątku perceptron
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
P

perceptron

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
1
Chciałbym sie dowiedzieć jakie pliki mogę zgodnie udostepniać w Internecie. Na pewno nie mogę udostępniać plików muzycznych, filmowych i programów, które mogłyby stać na półce w sklepie. Czego jeszcze nie mogę udostępniać ?
Czy moge udostępniać pliki na darmowych licencjach (np. Common Creative, GPL) czyli te które mogę nabyć za darmo?
I jeszcze jedno pytanie. Czy mogę dla własnego użytku nagrywać materiał audio-video z TV i radia np. dzięki wbudowanemu tunerowi TV w komputerze? Nie chodzi tu o udostępnianie a tylko o trzymanie na własny użytek.

Najprostrza odpowiedź to taka, że można rozpowszechniać jedynie wówczas gdy zgodził się na to autor. Czyli np. w przypadku oprogramowania, ale nie tylko(!) trzeba by po prostu przeczytać tekst licencji. Chyba, że jest to jakiś już ustalony tekst jak np. GPL wówczas wiemy na co możemy sobie pozwolić. Inne utwory niż software też zresztą może być udostępniany na tej licencji właśnie.

Nie możemy rozpowszechniać gdy jest to wprost zakazane bądź autor/właściciel nic o rozpowszechnianiu nie mówi.

Na własny użytek możesz nagrywać i przechowywać.

Powrót