Udostępnianie seriali/anime online?

• Autor wątku Autor wątku magisterr
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
M

magisterr

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
11
Witam, szukałem trochę na forum, ale jedyne wątki o "udostępnianiu filmów" dotyczyły produkcji pełnometrażowych. Jak to wygląda w stosunku do prawa, jeśli chodzi o udostępnianie 20 minutowych odcinków serialu? Wiem, że niektóre serwisy typu kreskówka.fani pozwalają UŻYTKOWNIKOM dodawać filmy, ale sami "umywają ręce" zamieszczając notę prawną, informującą o tym, że nie odpowiadają za treści umieszczone przez użytkowników.

Ale jak działają serwisy, które np. udostępniają popularne anime jak "Naruto"?(Naruto24, Shippuuden itd.)
Wszystko co robią, to nagrywają tzw. RAW (czyli oryginalny odcinek w TV - chociaż najczęściej ściągają nagranie ze stron, które się tym zajmują) tworzą napisy i udostępniają. Czy na to potrzeba jakiejś licenci? Umowy z telewizją?

Ostatnia edycja:
Witaj, na rozpowszechnianie (w tym umieszczenie w Internecie) każdego filmu, zarówno fabularnego, dokumentalnego, jak również i animowanego, należy posiadać zgodę właściciela praw autorskich i/lub pokrewnych do danego filmu. Odnosi się to również do rozpowszechniania fragmentów filmów. Więcej - http://forumprawne.org/prawo-autorskie/137245-ustawa-z-dnia-4-lutego-1994-r-o-prawie-autorskim-prawach-pokrewnych.html - a w szczególności Art.17, 69, 70 , 94 ...97.
Wiem, że niektóre serwisy typu kreskówka.fani pozwalają UŻYTKOWNIKOM dodawać filmy, ale sami "umywają ręce" zamieszczając notę prawną, informującą o tym, że nie odpowiadają za treści umieszczone przez użytkowników.
Jeśli filmy dodawane są do portali przez użytkowników tych portali to faktycznie tak jest (do czasu...) - więcej Art.14. - http://forumprawne.org/prawo-autorskie/138381-ustawa-z-dnia-18-lipca-2002-r-o-swiadczeniu-uslug-droga-elektroniczna.html.

Inną kwestią jest, czy do portalu dodawane są pliki czy tylko linki do nich. Wtedy odpowiedzialność za ewentualne naruszenia praw autorskich może sięrozmyć. Poszukaj w 'Archiwum' lub opcją 'Szukaj' o deep-linkach oraz o, przykładowo, mandze

Właśnie w tym przypadku nie chodzi o deep-linki, tylko o (tak samo jak naruto24, czy shippuden) umieszczanie odcinków na własnym serwerze i udostępnianie ich na swojej stronie. Musze mieć na to licencje telewizji, która stworzyła serial? Znalazłem w sieci inne strony (amerykańskie) udostępniające go, niestety na zasadzie deep-linków. Serial został wydany na DVD, dlatego tak się dopytuję o tą "legalność". Nickelodion udostępnia odcinki wyemitowane w polsce na swojej stronie, online właśnie, a nie chcę takiego sporu jak Telewizja Polska a tvseriale.pl

Czyli gdybym trafił na ludzi nie robiących problemu, to wystarczy parę maili/listów do nich? Czy z taką licencją wiążą się jakieś opłaty? (Pewnie już znam odpowiedź, nie łudźmy się.. ale i tak zapytam)

magisterr napisał:
Czyli gdybym trafił na ludzi nie robiących problemu, to wystarczy parę maili/listów do nich?
polskie prawo autorskie nie określa, w ogólności, formy w jakiej ma być udzielona licencja zwykła, może posiadać zarówno formę ustną, mailową jak i pisemną. Oczywiście dla własnego bezpieczeństwa najlepszą formą jest pisemna. Mailowa też może być, ale trzeba mieć świadomość, że w sądzie może być kłopot z wiarygodnością takiego maila - chyba, że jest opatrzony kwalifikowanym podpisem elektronicznym.
Czy z taką licencją wiążą się jakieś opłaty? (Pewnie już znam odpowiedź, nie łudźmy się.. ale i tak zapytam)
to już pytanie do osoby udzielającej licencji... w ogólności przysługuje jej prawo do wynagrodzenia...

Powrót