Udostępnianie serwera dedykowanego do róznych celów.

• Autor wątku Autor wątku Maxx73
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
M

Maxx73

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
13
Witam.

Nie wiedziałem gdzie umieścić ten temat, więc jeśli to zły dział bardzo przepraszam i proszę o przeniesienie.

Mam następujące pytanie:
Czy jeśli wydzierżawię serwer dedykowany(komputer w serwerowni) i postanowię postawić na nim Serwery SHOUTcast (radia internetowe) bądź podzielić go na maszyny wirtualne (wirtualne zarządzanie podzespołami komputera, dzięki czemu można podzielić komputer na kilka innych) udostępniać te usługi a wynagrodzenie za nie przyjmować poprzez serwis dotpay.pl (przelewy na konto dotpay, smsy) a je będzie można zamówić lub bezpośrednio kupić przez stronę internetową to muszę mieć zarejestrowaną działalność gospodarczą? Czy mogę się tym zajmować jako osoba nie posiadająca firmy?

Z góry dziękuję za odpowiedź.
Pozdrawiam.

Opcja nr 1 - inaczej możesz mieć (nie)miłe wizyty w Urzędzie Skarbowym

A nie można tego jakoś obejść? Przecież odprowadzałbym podatki z dochodów (serwis dotpay.pl to robi przy każdej wypłacie pieniędzy).

Jak chcesz odprowadzać podatki? Chcesz przyznać się w US, że prowadzisz faktycznie DG, mimo braku rejestracji ?:)

serwis dotpay.pl jest legalnie działającą spółką.. dlatego odprowadza podatki

Niestety nie znajdziesz tutaj porady jak skutecznie obchodzić przepisy.

Nie rozumiesz. Serwis dotpay.pl odprowadza podatki za mnie przy każdej wypłacie pieniędzy pobierają podatek 18% od kwoty wypłaty a pod koniec roku przysyłają jakiegoś PIT'a żebym mógł się rozliczyć z zarobionej kwoty.

Rozumiem, rozumiem.
Wedle informacji z dotpay - podpisujesz umowę o dzieło z dotpay. Btw. radziłbym uważać akurat na tego dostawcę usług.

Jednakże, jesli twoje działania mają znamiona działalności gospodarczej, zorganizowany charakter, prowadzona w sposób ciągły etc. to wtedy możesz być potraktowany jako przedsiębiorca.. ze wszelkimi tego konsekwencjami

Dlaczego uważać?
Właśnie nie jest to wszystko dokładnie sprecyzowane dlatego miałem nadzieję że dowiem się jednoznacznie czegoś tutaj, znam ludzi którzy prowadzą podobne działalności i nie maja firm, niektórzy nie są nawet pełnoletni i nikt nigdy się do nich nie doczepił a zajmują się tym ponad rok.
Chyba będę musiał wybrać się do urzędu skarbowego i po prostu przedstawić tą sytuację. Jakby ktoś jeszcze mógł zabrać głos w tej sprawie to bardzo byłbym wdzięczny.
Dzięki kukov i jakbyś mógł odpowiedz dlaczego zwróciłeś mi uwagę na dotpay.pl.

Bo czytałem niepochlebne opinie nt. wypłaty środków.

Jeśli twój przychód osiągnie odpowiedni pułap, będziesz musiał odprowadzać podatek.
Osoby o których piszesz zapewne osiągają niskie przychody, w granicach paru tysięcy zł rocznie. Albo.. US jeszcze ich nie zauważył :)

Tak długo się czeka na wypłaty, ale to jedyny polski serwis (z tych większych) który oferuje mało opłacalne ale bardzo popularne "w moim biznesie" opłaty za sms.
Czy ten pułap to nie przypadkiem 20.000€ ?
Dzięki bardzo za odpowiedzi. Bez wizyty w urzędzie się chyba nie obejdzie.
Jeszcze raz dziękuję.
Pozdrawiam.

Wkraczamy teraz w podatki.
Nie wiem jaką dokładnie chcesz prowadzić działalność, ale możesz poczytać o karcie podatkowej - jest dobra dla małych przedsiębiorców, nie trzeba wykazywać dochodów itp.

Niestety kwota wolna od podatku to ~3000 zł, powyżej tego należy uiszczać podatek dochodowy

Mi nie chodzi o kwotę wolną od podatku, tylko o kwotę rocznych dochodów jaką trzeba mieć aby był obowiązek rejestrowania działalności gospodarczej. Podatki jak wspomniałem odprowadzam (a w sumie odprowadza za mnie dotpay.pl) już teraz (nie zarobiłem jeszcze 3.000zł).

A co do działalności to jak w pierwszym poście mam zamiar dzierżawić serwer od jakiejś firmy, podzielić go na maszyny wirtualne i bardzo ogólnie mówiąc "sprzedawać go po kawałku" innym. Ewentualnie sprzedawać hosting serwerów gier (za jakąś ustaloną cenę włączam na swoim serwerze jakaś grę np serwer Counter Strike o określonej liczbie slotów[wolnych miejsc dla graczy] i na określony czas przez który zobowiązuje się że serwer będzie działać).

Korzystając z tej karty podatkowej nie można świadczyć usług (a to co napisałem powyżej to chyba są usługi), tylko nie wiem czy to tyczy się tylko innych firm czy też "zwykłych" ludzi.

Przecież napisałem wyraźnie, że jeśli przekroczysz kwotę ~3000 rocznie, musisz zapłacic podatek, czy Ci się to podoba czy też nie..

Maxx73 napisał:
Mi nie chodzi o kwotę wolną od podatku, tylko o kwotę rocznych dochodów jaką trzeba mieć aby był obowiązek rejestrowania działalności gospodarczej.
Nawet 1 PLN, bo tu nie chodzi o kwotę, tylko o formę działalności.

Nie forma lecz to czy dana działalność spełnia wymagania do zakwalifikowania jej jako DG.
Jeśli można uznać, że twoje działania mają charakter DG to będą za takie uznawane przez organy. A obowiązek złożenia PIT istnieje niezależnie czy przekraczasz kwotę wolną od podatku czy też nie. W opcji nr 1, po prostu nic nie zapłacisz, a w opcji nr 2 "normalnie"

Miałem na myśli formę w sensie sposobu działania, a nie formę prawną. :)

Rozumiem... Zapytam jeszcze w urzędzie skarbowym jeśli powiedzą to samo to trzeba będzie iść do kogoś kto przyjrzy się mojej sytuacji i określi co muszę zrobić żeby móc się tym zajmować czy założyć firmę czy może korzystać z tej karty podatkowej... Czytam te przepisy, regulaminy, plusy i minusy i rozumiem może z 20-30 % tych dokumentów... Podobno są doradcy którzy pomagają zakładać małe firmy (wypełniać papiery itp) popytam i poszukam. W każdym razie dzięki za odpowiedzi.
Pozdrawiam.

Powrót