Udostępnianie zdjęć ze służby wojskowej.

• Autor wątku Autor wątku Mirool
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
M

Mirool

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
3
Witam. Otóż zastanawia mnie kwestia udostępniania zdjęć w różnorakich social mediach. Rok temu odbyłem służbę przygotowawczą, od roku służę w WOT-ach i w czasie służbowym robiłem zdjecia głównie ze znajomymi ze służby i nie tylko. Pamiętam że kapral tłumaczył nam że nie wolno udostępniać zdjęć z poligonów, sprzętu, infrastruktury itp. itd. Aczkolwiek chciałbym zgłębić temat głębiej :)

To zapytaj kaprala o podstawę prawną jego twierdzenia. W odniesieniu do znajomych zasady rozpowszechniania cudzego wizerunku reguluje Art. 81 UoPAiPP., [FONT=&quot]użyj też opcji - szukaj bo ten temat był wielokrotnie omawiany.[/FONT]

Niestety nie mam kontaktu z moim byłym przełożonym i nie mam możliwości zapytania go o to. Szukałem podobnego tematu do mojego tenatu ale nie znalazłem satysfakcjonującej odpowiedzi.

Nikt nie jest w stanie mi pomóc?

Nie mam nic wspólnego z prawem, ale z informacjami niejawnymi trochę się stykałem, moim zdaniem zastosowanie ma tu art. 266 KK:
"§ 1. Kto, wbrew przepisom ustawy lub przyjętemu na siebie zobowiązaniu, ujawnia lub wykorzystuje informację, z którą zapoznał się w związku z pełnioną funkcją, wykonywaną pracą, działalnością publiczną, społeczną, gospodarczą lub naukową,
podlega grzywnie, karze ograniczenia wolności albo pozbawienia wolności do lat 2"
Zapewne przy przyjęciu do WOT podpisałeś coś na temat ochrony informacji niejawnych. W grę wchodzą jeszcze regulaminy służbowe.

Oczywiście zdjęć z wojska jest na fb mnóstwo. Musisz odpowiedzieć sobie na pytanie czy na Twoich zdjęciach jest coś "wrażliwego", ocena jest tutaj ciężka. Przykładowo, zrobicie sobie zdjęcie przy wycofywanym z WP i w zasadzie muzealnym już Goździku, a dla obcego wywiadu będzie to informacja, że WOT uczy się używać wycofanej z pierwszej linii artylerii :)

Qwarrttet napisał:
... w zasadzie muzealnym już Goździku, a dla obcego wywiadu będzie to informacja, że WOT uczy się używać wycofanej z pierwszej linii artylerii :)
Nie trolluj :!:

Powrót