Udostępnienie części utworu

• Autor wątku Autor wątku zombie1
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
Z

zombie1

Witam, chciałem zadać pytanie. Czy jeśli na jednym z portali umieściłem cześć utworu tozłamałem prawo autorskie? Załóżmy, że książka ma 200 stron, a ja udostępniłem jedną stronę, to czy prawo autorskie zostało złamane? Jeśli tak to na postawie którego artykułu? W art 116, 117, 118 nie ma na ten temat informacji. Informacja na temat części utworu jest tylko w art 115, jednak ja nie popełniłem plagiatu, bo nie przywłaszczyłem sobie autorstwa ani nie wprowadziłem w błąd co do jego autorstwa. Tak więc czy udostępnienie jednej lub kilku kartek z książki mającej 200 stron, to złamanie prawa autorskiego? Jeśli tak to na podstawie którego artykułu?

Tak. Art. 116. ustawy, zakładając, że owo udostępnienie jest rozpowszechnieniem.

Ripper napisał:
Tak. Art. 116. ustawy, zakładając, że owo udostępnienie jest rozpowszechnieniem.

Ale w art 116 nic nie ma o części utworu. To na jakiej podstawie można zastosować ten artykuł?

Nie ma znaczenia czy jest to część czy też całość utworu, bezprawnie rozpowszechniasz cudzy utwór. Jedna kartka/strona z książki to nadal cudzy utwór.

Ostatnia edycja:
Powrót