Udostępnienie dokumentów wspólnoty

• Autor wątku Autor wątku delform_17
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
D

delform_17

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
29
Witam

Mam podejrzenia iż prezes Wspólnoty Mieszkaniowej dokonuje niekorzystnych dla mieszkańców decyzji finansowych i wspólnota jest źle zarządzania. Widzę to po stanie faktycznym. Postanowiłem więc napisać pismo o udostępnienie dokumentów aby zobaczyć jak sytuacja dokładniej wygląda.
Jeśli ktoś mógłby przejrzeć i określić co w tym podaniu jest ew źle ujęte lub czego brakuje.

WNIOSEK O UDOSTĘPNIENIE DOKUMENTÓW DO INFORMACJI PRYWATNEJ

Na podstawie art 29 ust. 3 oraz art. 27 Ustawy o Własności lokali (Dz.U.2020.0.1910 t.j. - Ustawa z dnia 24 czerwca 1994 r. o własności lokali) zwracam się z uprzejmą prośbą o udostępnienie dokumentów poniżej wyszczególnionych :

1. Sprawozdania finansowe za okres 2018 - 2023 r.
2. Kopie umów oraz faktur z przedsiębiorstwami przeprowadzającymi prace remontowo-konserwacyjne w budynku
3. Kopia historia konta bankowego wspólnoty w okresie 2018 – 2023 r.
4. Umowy kredytowe z instytucjami bankowymi.
5. Raport z ostatnich zebrań wspólnoty.

Wniosek swój motywuję potrzebą analizy obecnej sytuacji finansowej wspólnoty oraz zdefiniowaniem problemów jak również możliwych rozwiązań, które mogłyby by pozytywnie wpłynąć na przyszłą sytuację Wspólnoty Mieszkaniowej.
W związku z powyższym oczekuje sporządzenia kserokopii powyższych dokumentów. Oczekiwana forma odbioru nastąpi w siedzibie Wspólnoty Mieszkaniowej przy ul. .
Będę wdzięczna za ustosunkowanie się do mojego wniosku drogą e-mail.

Z wyrazami szacunku
Adam Kowalski

Byłeś na ostatnim zebraniu? Znasz prezesa WM? Może to po prostu spółdzielnia mieszkaniowa

Nie, bo nie jestem właścicielem lokalu, bardziej sąsiadka której pomagam, ale prezesa Kobietę znam od lat i to niezła krętaczka.

Skoro nie jesteś właścicielem to nie jesteś też członkiem wspólnoty. I nikt ci dokumentów nie wyda. Członkowie wspólnoty powinni mieć swobodny dostęp bo to są też ich dokumenty a nie zarzadu.

Przecież wyraźnie piszę, że pomagam tylko sąsiadce pisząc pismo. Ona je tylko złoży. Chodzi mi czy dokument jest dobrze skonstruowany.

Powrót