udostępnienie informacji publicznej

• Autor wątku Autor wątku elvirka9191
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
E

elvirka9191

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
3
Witam serdecznie,

Jestem studentka administracji i bardzo proszę o pomocw rozwazaniu zadania.
Oto jego treść:
Mikołaj K. wystąpił do Wójta Gminy T. o udostępnienie informacji dotyczącej okoliczności zatrucia pokarmowego, do którego doszło podczas organizowanych przez Gminę T. dożynek. Powołał się przy tym na ustawę o dostępie do informacji publicznej. Wójt stwierdził jednak, że wniosek Mikołaja K. nie dotyczy informacji publicznych i wystosował do Pana K. pismo, w którym odmówił udzielenia żądanych przez K. danych. Mikołaj niezadowolony z takiego obrotu rzeczy złożył skargę na pismo Wójta Gminy T. do właściwego miejscowo sądu administracyjnego.

Pytania:
Czy informacja, o którą zwrócił się Mikołaj K. jest informacją publiczną?
Czy działania Wójta były prawidłowe?
Czy Mikołaj K. mógł złożyć skargę na pismo Wójta Gminy T.?

Będę bardzo wdzięczna za pomoc. Nie wiem za bardzo jak się za to zabrać. :-(

Ja nie pomogę, bo sama nie wiem.
Wydaje mi się jednak, tylko intuicyjnie, że zatrucia pokarmowe nie wchodzą w zakres informacji publicznej, czyli nie z tej ustawy należałoby się tego domagać.

Internet podaje, że
Informacja publiczna – według prawa polskiego jest to każda informacja o sprawach publicznych.
Pod pojęciem sprawa publiczna należy rozumieć każdy przejaw aktywności władzy publicznej (jej organów), osób pełniących funkcje publiczne i samorządów oraz już tylko niektóre działania innych osób, jednostek organizacyjnych, a to tylko takie, które wiążą się z wykonywaniem zadań publicznych, przy jednoczesnym dysponowaniu majątkiem publicznym, przez który należy również rozumieć środki publiczne w rozumieniu przepisów o finansach publicznych.

Ja także mam problem, ale w moim przypadku wydaje mi się na podstawie powyższego, że mam do czynienia z informacja publiczną. Wystąpiłam do Urzędu Miasta z wnioskiem o udostępnienie dokumentacji z postępowania konkursowego na dyrektora szkoły. Chodzi o udostępnienie:
  1. protokołu z postępowania konkursowego
  2. podjętych uchwał
  3. koncepcji funkcjonowania i rozwoju szkoły złożonej przez kandydata
  4. dokumentacji złożonej przez kandydata potwierdzającej, że spełnia wymagania na stanowisko dyrektora szkoły publicznej

Urząd najpierw odmówił mi wszystkiego. Po odwołaniach po kolei zaczęli się wycofywać. Dali protokoły i uchwały też - po walce, bo dać nie chcieli tylko kazali przyjść pooglądać. Koncepcji pracy szkoły nie chcą dać, bo twierdzą że objęta jest prawem autorskim i musze mieć zgodę autora czyli tego kandydata, dokumenty twierdzą, że są prywatne.
I co z tym zrobić?:rolleyes:

Ostatnia edycja:
O co Mikołaj spytał Wójta? Czy Mikołaj spytał o fakty? (OK) Czy Mikołaj spytał czy wpłynęły skargi? (OK) Czy jedzenie było zatrute / nieświeże? (NIE OK) Czy Mikołaj spytał o kopie umowy z firmą cateringową i czy były ustalane kary / reklamacje? (OK)

1. Dokładnie, wszystko zależy od tego, czego dokładnie dotyczyło zapytanie - czy dotyczyło działalności gminy lub czy w posiadaniu wnioskowanych dokumentów/informacji gmina była.
2. Jeśli wnioskowana informacja została zakwalifikowana jako nie nosząca znamion informacji publicznej, to wójt odmawia jej udzielenia zwykłym pismem. Tylko odmowa udzielenia informacji będącej informacją publiczną następuje w drodze decyzji administracyjnej (dzieję się tak, np. w przypadku informacji publicznej przetworzonej, dla której wnioskodawca nie wykazał szczególnie istotnego interesu publicznego).
3. Jeśli wnioskodawca uzna żądaną przez siebie informację za informację publiczną w rozumienieniu ustawy, może posłużyć się skargą na bezczynność organu, czyli braku udzielenia odpowiedzi lub braku wydania decyzji odmownej, jeżeli informacja publiczna nie podlegała udostępnieniu.

dorstiw, jeśli chodzi o kandydata, który wygrał konkurs, to wszystkie dokumenty przez niego złożone stanowią informację publiczną. Argument dotyczący praw autorskich jest śmieszny, bowiem wg istniejącej linii orzecnictwa nawet projekty budowlane zawarte w aktach dot. postępowania wydania pozwolenia na budowę stanowią informację publiczną. Ponadto to wnioskodawca wskazuje w jakiej formie ma nastąpić udostępnienie informacji, a urząd może odmówić udostępnienia w danej formie tylko jeżeli jej uczynienienie zadość wnioskowi co do formy jest niemożliwe ze wględu na brak odpowiednich środków technicznych.

Uściślając, jeżeli wydano decyzję o odmowie dostępu to w ciągu 14 dni od jej wydania można odwołać się do SKO, a jeśli tej decyzji nie wydano w ciągu 15 dni od daty wpływu wniosku, można złożyć skargę na bezczynność organu za pośrednictwem danego organu do WSA.

Powrót