E
elvirka9191
Nowy użytkownik
- Odpowiedzi
- 3
Witam serdecznie,
Jestem studentka administracji i bardzo proszę o pomocw rozwazaniu zadania.
Oto jego treść:
Mikołaj K. wystąpił do Wójta Gminy T. o udostępnienie informacji dotyczącej okoliczności zatrucia pokarmowego, do którego doszło podczas organizowanych przez Gminę T. dożynek. Powołał się przy tym na ustawę o dostępie do informacji publicznej. Wójt stwierdził jednak, że wniosek Mikołaja K. nie dotyczy informacji publicznych i wystosował do Pana K. pismo, w którym odmówił udzielenia żądanych przez K. danych. Mikołaj niezadowolony z takiego obrotu rzeczy złożył skargę na pismo Wójta Gminy T. do właściwego miejscowo sądu administracyjnego.
Pytania:
Czy informacja, o którą zwrócił się Mikołaj K. jest informacją publiczną?
Czy działania Wójta były prawidłowe?
Czy Mikołaj K. mógł złożyć skargę na pismo Wójta Gminy T.?
Będę bardzo wdzięczna za pomoc. Nie wiem za bardzo jak się za to zabrać. :-(
Jestem studentka administracji i bardzo proszę o pomocw rozwazaniu zadania.
Oto jego treść:
Mikołaj K. wystąpił do Wójta Gminy T. o udostępnienie informacji dotyczącej okoliczności zatrucia pokarmowego, do którego doszło podczas organizowanych przez Gminę T. dożynek. Powołał się przy tym na ustawę o dostępie do informacji publicznej. Wójt stwierdził jednak, że wniosek Mikołaja K. nie dotyczy informacji publicznych i wystosował do Pana K. pismo, w którym odmówił udzielenia żądanych przez K. danych. Mikołaj niezadowolony z takiego obrotu rzeczy złożył skargę na pismo Wójta Gminy T. do właściwego miejscowo sądu administracyjnego.
Pytania:
Czy informacja, o którą zwrócił się Mikołaj K. jest informacją publiczną?
Czy działania Wójta były prawidłowe?
Czy Mikołaj K. mógł złożyć skargę na pismo Wójta Gminy T.?
Będę bardzo wdzięczna za pomoc. Nie wiem za bardzo jak się za to zabrać. :-(