Udostępnienie kodu źródłowego na wezwanie sądu.

• Autor wątku Autor wątku cabradb
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
C

cabradb

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
6
Witam,

pokrótce chciałbym przedstawić swoją sprawę. Dla ułatwienia użyję oznaczeń:

A - ja (twórca kodu),
B - firma z którą podpisałem umowę,
C - firma która podpisała umowę o wykonanie pewnej aplikacji z firmą B.

Sytuacja ma się następująco - A wykonał pracę na rzecz B, za którą nie otrzymał wynagrodzenia. W tym samym czasie ponieważ B i C nie mogli dojść do porozumienia (czy wszystko z aplikacją jest ok i czy to co chciałbym C jest poprawką czy zmianą i musi za nią zapłacić), firma C wniosła do sądu pozew, żeby firma B oddała jej wpłacone pieniądze, ponieważ nie wywiązała się z umowy....

Teraz sąd wezwał A do przedstawienia kodu źródłowego bez szczegółowych informacji dlaczego i co ma przedstawić. Dodatkowo sąd napisał że firma A ma przedstawić kod źródłowy dotyczący umowy pomiędzy firmą B i C, tylko że A nie ma informacji co było przedmiotem umowy miedzy B i C, ponieważ podpisał odrębną umowę z B.

Moje pytanie brzmi czy A musi przedstawić kod źródłowy, skoro:
  1. Nie otrzymał wynagrodzenia za pracę od B i przekazanie kodu będzie niejako oddaniem swojej pracy za darmo (ponieważ kod będzie dostępny zapewne dla stron sporu)
  2. Nie ma widzy co było tak naprawdę w umowy pomiędzy B i C
.

Czy moglibyście mi pomóc w rozwiązaniu mojej zagwostki lub chociaż nakierować na materiały, które pozwoliłyby mi podejść do tematu prawnie-profesjonalnie w miarę możliwości ?

Co do zasady polecenia Sądu należy wykonywać, możesz dopytać o szczegóły. Udostępnienie Sądowi kodu nie oznacza zgody na jego wykorzystywanie po za sprawą.

Rozumiem, a czy mogę wysłać kod zaszyfrowany, skoro nie zostało w tym temacie nic określone ?

To zależy do jakich celów Sąd potrzebuje te pliki.

Nie zostało to w żaden sposób opisane. Jedyne zdanie to nakaz przekazania kodu, który dotyczy sprawy o której nie wiem bezpośrednio (bo nie ja jestem stronom tej umowy).

Powrót