Udostępnienie operatu szacunkowego dot. wyceny nieruchomości.

• Autor wątku Autor wątku bichon
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
B

bichon

Stały bywalec
Odpowiedzi
406
Dzień dobry,
Dostałem pismo z urzędu gminy o podniesieniu opłaty za wieczyste użytkowanie nieruchomości, w wycenie powoływali się na operat szacunkowy. Zażądałem udostępnienia mi tego operatu - najpierw w trybie dostępu do informacji publicznej - odmówiono mi, mówiąc, że ten operat nie podlega tym przepisem. Potem na podstawie tego zapisu:

art. 156 ust. 1a ustawy z dnia 21 sierpnia 1997 r. o gospodarce nieruchomościami,
1a.
Jednostka sektora finansów publicznych lub inny podmiot, który w zakresie, w jakim wykorzystuje środki publiczne w rozumieniu przepisów ustawy z dnia 27 sierpnia 2009 r. o finansach publicznych lub dysponuje nimi, zlecił rzeczoznawcy majątkowemu sporządzenie operatu szacunkowego, są obowiązani umożliwić osobie, której interesu prawnego dotyczy jego treść, przeglądanie tego operatu oraz sporządzanie z niego notatek i odpisów. Osoba ta może żądać uwierzytelnienia sporządzonych przez siebie odpisów z operatu szacunkowego lub wydania jej z operatu szacunkowego uwierzytelnionych odpisów, o ile jest to uzasadnione ważnym interesem tej osoby.

Zadzwonili mi dzisiaj, że oni mi tego nie udostępnią bo "nie wiedzą, czy mogą", bo to nie oni przygotowali i jakieś niejasne dla mnie tłumaczenia przez telefon.

Moje pytanie: czy urząd gminy może odmówić mi wydanie uwierzytelnionego odpisu ww. operatu szacunkowego? Czy jest jakiś zapis, który w tym przypadku im pozwala na odmowę?

Nie mieli zastrzeżeń do mojego interesu prawnego. Operat szacunkowy dotyczy wyceny działki którą mam oddane w użytkowanie wieczyste i na podstawie tego operatu podnieśli mi opłatę za ww. użytkowanie.
Ale stwierdzili, że oni (urząd gminy) nie może mi dać uwierzytelnionego odpisu dokumentu, który nie został sporządzony przez nich. Podstawy prawnej nie byli mi w stanie podać. Czy istnieje taki przepis?

Update: zarządałem na pismie wydania mi uwierzytelnionego odpisu operatu szacunkowego (pisemnie) na podstawie 156 ust. 1a ustawy z dnia 21 sierpnia 1997 r. o gospodarce nieruchomościami,. Ustnie podczas wizyty w urzędzie mówili mi, że nie mogą tego zrobić dla dokumentu który nie był sporządzony dla nich, a jak poprosiłem o podstawę prawną, to nie znali, ale mieli się skontaktować z radcą prawnym i odpisać mi na mój wniosek, podając podstawę prawną.
Dostałem dzisiaj pismo, w którym dalej odmawiają mi wydania odpisu, ciągle nie podając podstawy prawnej na którą powoływali się wcześniej, ale tym razem wg. nich nie wykazałem ważnego interesu prawnego. Zaznaczam, że w odpowiedzi na moje wcześniejsze wnioski o wydanie odpisu (jeden na na podstawie dostępu do informacji publicznej, drugi na podstawie art. 156.) nie mieli zastrzeżeń do mojego interesu prawnego.

Czy to, że zmieniają mi opłaty za wieczyste użytkowanie na podstawie ww. dokumentu - operatu szacunkowego, nie jest wystarczającym "ważnym interesem prawnym"?

I jeszcze na koniec - w ustawie jest mowa o "interesie prawnym", a odmówili mi wskazując, że nie wykazałem "WAŻNEGO interesu prawnego".

1. Rzeczoznawca majątkowy sporządza na piśmie opinię o wartości nieruchomości w formie operatu szacunkowego.
1a. Jednostka sektora finansów publicznych lub inny podmiot, który w zakresie, w jakim wykorzystuje środki publiczne w rozumieniu przepisów ustawy z dnia 27 sierpnia 2009 r. o finansach publicznych lub dysponuje nimi, zlecił rzeczoznawcy majątkowemu sporządzenie operatu szacunkowego, są obowiązani umożliwić osobie, której interesu prawnego dotyczy jego treść, przeglądanie tego operatu oraz sporządzanie z niego notatek i odpisów. Osoba ta może żądać uwierzytelnienia sporządzonych przez siebie odpisów z operatu szacunkowego lub wydania jej z operatu szacunkowego uwierzytelnionych odpisów, o ile jest to uzasadnione ważnym interesem tej osoby.

bichon napisał:
Czy to, że zmieniają mi opłaty za wieczyste użytkowanie na podstawie ww. dokumentu - operatu szacunkowego, nie jest wystarczającym "ważnym interesem prawnym"?
nie jest

A co może być takim "ważnym interesem"?
I czym się różni "ważny interes" od "interesu prawnego" użytego nieco wcześniej w tym samym punkcie?

np. konieczność przedstawienia w innym urzędzie. czym się rózni interes prawny od ważnego interesu i faktycznego interesu jest bardzo bogate orzecznictwo sądów administracyjnych - znajdziesz w ogólnodostępnej bazie orzeczeń

Powrót