Udostępnienie regulaminu a płatne usługi SMS

• Autor wątku Autor wątku folt3k
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
F

folt3k

Użytkownik
Odpowiedzi
44
Witam,

Pewna strona WWW oferuję zbadanie swojego IQ poprzez wypełnienie testu, a następnie w celu poznania wyniku, obliguję do zamówienia usługi premium SMS. Oczywiście wszystkie warunki zawieranej umowy znajdują się w regulaminie, który jest dostępny na ich stronie. I tu moje pytanie. Art. 384 § 4 KC mówi, że strona powinna udostępnić drugiej wzorzec umowny w postaci elektronicznej, czyli w tym przypadku regulamin, w taki sposób aby druga mogła go przechowywać i odtwarzać w zwykłym toku czynności, i co najważniejsze przed zawarciem umowy.

Natomiast w regulaminie tej strony WWW znajduję się takie postanowienie:

3. Użytkownik w treści darmowej wiadomości SMS wysyłanej po rejestracji do usługi
subskrypcji MT otrzyma bezpośredni link do pobrania regulaminu zamówionej usługi w
aktualnej wersji wraz z informacją o potwierdzeniu zamówienia.

Czy takie udostępnienie regulaminu, czyli poprzez link w wiadomości SMS jest zgodny z przytoczonym artykułem? Mam wątpliwość, ponieważ art. 384 § 4 mówi o tym, że ma być udostępniony przed zawarciem umowy, a przepis w regulaminie stanowi, że regulamin zostanie udostępniony już po rejestracji do usługi, czyli po zawarciu umowy. A może odpowiedzi na moje pytanie mam szukać w ustawie o prawach konsumenta?

Pozdrawiam :)

Powrót