Udostępnienie skazanemu telefonu komórkowego

• Autor wątku Autor wątku Blacky0642
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
B

Blacky0642

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
2
Witam
Mam pytanie dotyczące konsekwencji jakie mogą grozić osobie która udostępniła skazanemu telefonu itp.
Sprawa wygląda tak:
Mój przyjaciel odbywa karę pozbawienia wolności w półotwartym zakładzie, w trakcie kary pracuje w pewnej firmie. Dzięki temu że nie byli tam pilnowani przez nikogo, udało mi się z nim spotkac dwa razy pod bramą tej firmy. Przy oststatnim spotkaniu dałem mu telefon komórkowy wraz z kartą sim oraz inne rzeczy typu papierosy, jedzenie itd. Kolega przechowywał ten telefon na terenie firmy i korzystał z niego gdy był w pracy. Służba więzienna dowiedziała się o tych spotkaniach i tym telefonie. Stąd moje pytanie jakie konsekwencje mogą grozić mojej osobie za ten czyn ( głownie interesuje mnie czy jest to przestępstwo czy wykroczenie). Dodam jeszcze że nie dawałem koledze narkotyków ani żadnego rodzaju broni.
Z góry dziękuję za odpowiedź

Ostatnia edycja:
Przekazywanie komuś telefonu komórkowego samo w sobie nie jest czynem zabronionym. Ale jeśli dzięki temu telefonowi ktoś popełnił poważne przestępstwo to już coś innego.

Dzięki "forg"
Mam jeszcze pytanie odnośnie konsekwencji ktore mogą spotkać ww. kolegę (sorry że poza tematem).
Z tego co wiem to przenoszą go już do zamkniętego ZK. Pytanie moje brzmi:
Czy może dostać za to jeszcze jakiś wyrok? Może ktoś był w podobnej sytuacji?

Blacky0642 napisał:
Czy może dostać za to jeszcze jakiś wyrok?

Raz jeszcze:

forg napisał:
Przekazywanie komuś telefonu komórkowego samo w sobie nie jest czynem zabronionym. Ale jeśli dzięki temu telefonowi ktoś popełnił poważne przestępstwo to już coś innego.

Posiadanie telefonu też nie jest przestępstwem.

Moim zdaniem Ciebie nie będą się czepiać.

Wszystko zależy od tego jaki był Twój zamiar.

Art. 243. Kto osobę pozbawioną wolności na podstawie orzeczenia sądu lub
prawnego nakazu wydanego przez inny organ państwowy uwalnia lub ułatwia jej
ucieczkę,

podlega karze pozbawienia wolności do lat 3.

Jak sam widzisz, jeśli Twoim zamiarem byłoby ułatwienie ucieczki to łapiesz się na 243. Prawdopodobnie swoim działaniem umożliwiłeś skazanemu kontakt ze światem zewnętrznym (do czego nie byłeś upoważniony) ale opisana sytuacja (moim zdaniem) nie wchodzi w grę gdyż skazany i tak miał kontakt ze światem zewnętrznym.

Co do osoby skazanej.
Naruszył regulamin i będzie ukarany wg wewnętrznych przepisów ZK.

Tak to widzę ;-)

Powrót