Udostępnienie zdjęć a przeniesienie praw autorskich

• Autor wątku Autor wątku iwciagr
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
I

iwciagr

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
3
Dzień dobry,

Mam następujący problem:
Zgodziłam się udostępnić odpłatnie pewnemu portalowi internetowemu moje zdjęcia. Dostałam do wglądu umowę o dzieło, z której wynikało, że mam przenieść na nich moje prawa autorskie.

I tu dwie kwestie: po pierwsze - sama umowa o dzieło. Zdjęcia to mój wcześniejszy dorobek. Więc w tym momencie to, co napisane jest w umowie jest fikcją, no bo "dzieło" przecież już istnieje i nie trzeba zamawiać jego wykonania. Czy nie ma możliwości podpisania jakiejś innej umowy, sankcjonującej faktyczny stan rzeczy?

Druga kwestia - prawa autorskie. Nie zgodziłam się na ich przeniesienie. I zmieniono w umowie, że udzielam zezwolenia na wykorzystanie zdjęć. Ale dalej jest tam kilka rzeczy, które mnie niepokoją. Fragment umowy w załączniku.

Pozdrawiam serdecznie,
I.

Załączniki

Tylko zarejestrowani użytkownicy mogą przeglądać załączniki.
Podstawą jest, że są zawsze dwie strony umowy i obie muszą wyrazić zgodę na jej warunki. Co do zasady nikt nikogo nie może zmusić na zawarcie niekorzystnej umowy. W odniesieniu do prawa autorskich, to Twórca dyktuje warunki na jakich udostępnianie swoje utwory. Warunki wskazane w powyższej umowie odrzuciłbym, szczególnie zobowiązanie do nie wykonywania praw autorskich osobistych.

Poszukaj w sieci wzorów na udzielenie licencji na korzystanie.

PS.

Nazwanie tej umowy "Umową o dzieło" świadczy o marnym rozumieniu tematu. To może być umowa o udzielenie licencji na korzystanie lub umowa przeniesienia praw autorskich majątkowych.

Bardzo dziękuję za odpowiedź. Teraz wiem, jak to powinno wyglądać. :)
Pozdrawiam,
I.

Powrót