Udostępnienie zdjęć w publicznym dysku.

• Autor wątku Autor wątku anielka_krakow
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
A

anielka_krakow

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
2
Witam wszystkich serdecznie.

Czy można udostępniać zdjęcia ludzi np w google drive z ogólnym dostępem ? Chodzi mi o to, że pobieram kogoś zdjęcie/a z facebook'a i zapisuję je w formacie jpg u siebie i wrzucam na dysk google. Czy to łamie w jakiś sposób prawa autorskie nawet jeśli zamaluję twarz wszystkich osób na zdjęciu ? Normalnie nie można, ale nie wiem jak sprawa tyczy się facebook'a.

Z góry dziękuję za odpowiedź.

anielka_krakow napisał:
... Czy to łamie w jakiś sposób prawa autorskie nawet jeśli zamaluję twarz wszystkich osób na zdjęciu ? ...
Odróżnij do siebie prawa autorskie do zdjęcia/utworu od rozpowszechniania wizerunku. Rozpowszechnianie utworu bez odpowiedniej zgody autora jest bezprawne. Jeśli do dysku ma dostęp bliżej nieokreślona liczba osób, mamy do czynienia z rozpowszechnianiem.

Bardzo Ci dziękuję za odpowiedź.

Do dysku ma dostęp około 200 osób. Rozumiem, że jeżeli zrobię zdjęcie telefonem tych zdjęć z facebooka i zakryję twarze to dalej będziemy mieli do czynienia z rozpowszechnianiem ?
Google drive dałam jako przykład, bo chodzi tu o sieć akademicką, takie, gdzie ludzie dzielą się notatkami itp.

Powrót