Udostepnione zdjecie na FB nie mojego autorstwa z logiem autora na nim PILNE!

• Autor wątku Autor wątku mrdrag0n
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
M

mrdrag0n

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
4
Witam serdecznie .Mam takie pytanie . czy jezeli udostepnie zdjecie z logiem autora na nim w rogu to czy musze pisac zrodlo w opisie czy nie potrzeba ? Pozdrawiam i licze na porade

Rozumiem, że poprzez „udostępnienie” masz na myśli fejsbukową opcję udostępnij posta ze „ściany” innego użytkownika?

metalworker napisał:
Rozumiem, że poprzez „udostępnienie” masz na myśli fejsbukową opcję udostępnij posta ze „ściany” innego użytkownika?

Właśnie nie, zdjęcie wziąłem nie z facebooku ale z serwisu gdzie sa umieszczane aktualnosci z maista gdzie zdjecia były pokazane dla użytkowników. Obrazek byl dołącząony do pewnej tresci dla uzytkowników. A na zdjęciu było logo autora, który zrobił zdjęcie. Czy jeżeli nie napisałem w opisie źródła, tylko na zdjęciu było logo to jakieś przekroczenie ?

mrdrag0n napisał:
... Czy jeżeli nie napisałem w opisie źródła, tylko na zdjęciu było logo to jakieś przekroczenie ?
Wskazanie źródła i autora to za mało, musisz mieć jego zgodę na rozpowszechnianie chyba, że Twoje działanie mieści się w licencji ustawowej.

Moge prosic o dokladniejsze informacje ? Fotografia to panorama miasta a na dole jest logo autora. I oczywiscie zdjecie bylo udostepnione nie dla celow zarobkowych jak i przez wlasciciela jak i przeze mnie .

mrdrag0n napisał:
... I oczywiscie zdjecie bylo udostepnione nie dla celow zarobkowych ...
Nie ma to żadnego znaczenia. Jaki konkretnie był cel wykorzystania utworu?

Po prostu napisalem post i dodalem do tego zdjecie bo bylo ladnie wykonane, fanpage jest to spotted mojego miasta . oczywiscie jak autor so mnie napisal to edytowalem i dodalem zrodlo w opisie a potem usunalem caly post. Myslalwm ze jak jest logo autora na zdjecii to nie musze pisac w poscie bo wiadomo ze to jego autorstwo.

mrdrag0n napisał:
Po prostu napisalem post i dodalem do tego zdjecie bo bylo ladnie wykonane, ...
Bezwzględnie niezbędna była zgoda autora zdjęcia, bezprawnie korzystałeś z cudzego utworu.

Powrót