Udowadnianie, że wada powstała w czasie roku od zakupu

• Autor wątku Autor wątku LambdaLambda
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
L

LambdaLambda

Użytkownik
Odpowiedzi
150
Zamierzam reklamować w najbliższym buty z tytułu rękojmi (popękana skóra, materiał rozchodzi się w szwach) - rok od ich zakupu minął w marcu i w okolicach tegoż okresu wystąpiła wada. Niemniej, jako że mam rok od zgłoszenia wady, a ostatnio był okres świateczny, nie spieszyłem się z wysyłaniem ich - czy jeśli wyślę je teraz, zaznaczając jednak, że termin zauważenia wady mieścił się w okresie roku od zakupu będę musiał w jakikolwiek sposób udowadniać, że wada powstała faktycznie w rzeczonym terminie roku od kupna lub - jak ma to miejsce w przypadku zgłoszenia wady, która wystąpiła po okresie roku - że wada lub jej przyczyna istniała już w momencie sprzedaży?

Jeśli wada zostaje stwierdzona przed upływem roku od wydania rzeczy, przyjmuje się, że przyczyna wady była już w chwili wydania. W przypadku sporu, sprzedawca musi obalić takie domniemanie - udowodnić że było inaczej. Ujawniona wadę należy zgłosić sprzedawcy w terminie nie przekraczającym roku, bo inaczej roszczenie się przedawni.

Dziękuję, rozumiem. Czyli nie muszę w żaden sposób tłumaczyć się z tego, że zgłaszam wadę np. dopiero kilka miesięcy po jej stwierdzeniu jeśli tylko nie przekroczyłem roku od daty stwierdzenia (czyli roszczenie się nie przedawniło)?

Powrót