Udział w filmie reklamowym , bez mojej zgody.

• Autor wątku Autor wątku marek.l5
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
M

marek.l5

Stały bywalec
Odpowiedzi
472
Witam.

Niewiem , czy problem umieściłem w dobrym dziale , ale wydaję mi się że tak.
Krótko opiszę , sytuację ....
Jestem zatrudniony w pewnej firmie , już od dłuższego czasu , na umowę o pracę. Zakład jest pod nadzorem kamer .

niedawno , przez przypadek bez uprzedzenia wziąłem udział w kręceniu krótkiego filmiku reklamowego , na potrzeby naszej firmy , gdzie ma zostać on udostępniony na naszej stronie www. firmowej. w celu reklamy. byli pracownicy biura reklamowego którzy robili zdjęcia i kręcili film.

moje pytanie: czy mają prawo udostępniać mój wizerunek na takiej stronie ? Czy należą mi się jakieś specjalne gratyfikacje z tego tytułu ? Czy mogę zabronić , udostępniania takiego filmiku ?
Nigdy nie podpisywałem , żadnej zgody na filmowanie mojego wizerunku , ani na to iż pracuję w obecności kamer.

marek.l5 napisał:
... Nigdy nie podpisywałem , żadnej zgody na filmowanie mojego wizerunku , ani na to iż pracuję w obecności kamer.
To zależy czy tutaj taka zgoda jest konieczna. W zależności od kontekstu, sytuacji należało by określi taką wymagalność. Temat tego typu rozpowszechniania wizerunku był omawiany wielokrotnie, dla zrozumienia przykładu zacytuję orzeczenie:[FONT=&quot]
Cytat:
Idzie tu o przedstawienie miejsca lub wydarzenia, w którym występują wprawdzie rozpoznawalne osoby, ale główną treść przedstawienia konstytuuje miejsce (np. ulica lub budowla) lub wydarzenie (np. manifestacja lub impreza sportowa), a nie rozpoznawalna podobizna osoby lub osób; nie osoba, lecz miejsce lub wydarzenie stanowi główny przedmiot treści przedstawionej.
(SA z Krakowa, sygn. akt I ACa 957/01)[/FONT]

Jeżeli tak, to na przykładzie po co zakrywać twarz osobom występującym w popularnym programie tv. typu "drogówka" jeżeli tam nagrywana jest praca policji, co niejednokrotnie jest powtarzane przez nich samych. Przecież idzie tutaj o przedstawienie konkretnych wydarzeń.

marek.l5 napisał:
... po co zakrywać twarz osobom występującym w popularnym programie tv. typu "drogówka" ...
Zapytaj o to realizatorów, być może chcą za w czasu uniknąć zbędnych sporów.

Powrót