Udział w zawodach sportowych -- odstąpienie od umowy i zwrot wpisowego

• Autor wątku Autor wątku Pawel_83
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
P

Pawel_83

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
1
Dzień dobry,

zapisałem się na bieg, który organizowany jest w moim mieście przez Zarząd Infrastruktury Sportowej, który jak sam o sobie pisze "jest gminną jednostką budżetową w rozumieniu przepisów ustawy o finansach publicznych w zakresie nie objętym zadaniami innych jednostek organizacyjnych Gminy".

Okazało się jednak, że nie jestem w stanie wziąć udziału w imprezie. Dlatego z ponad tygodniowym wyprzedzeniem napisałem do ZIS email z zapytaniem, czy i w jaki sposób scedować moje wpisowe na inną osobę. W odpowiedzi poinformowano mnie, że regulamin nie zezwala ani na scedowanie, ani zwrot opłaty startowej.

Nigdy nie uważałem się za eksperta, ale gdzieś o uszy obijały mi się klauzule niedozwolone. Z tego co udało mi się znaleźć, UOKiK wszelkie tego typu zapisy uznawał za niedozwolone, powołując się na Art. 385[3] pkt. 12 KPK. Powołałem się także na ten zapis, a w odpowiedzi od ZIS otrzymałem wypowiedź radcy prawnego, w której zostałem poinformowany, ni mniej, ni więcej, że

Obecnie brak jest podstaw do rozwiązania umowy i zwrotu wpłaconej kwoty, gdyż nie zaszła żadna z okoliczności leżących po stronie organizatora, która by taką czynność uzasadniała. Skoro zaś strony łączy cały czas zawarta umowa, to oba podmioty są zobowiązane do świadczenia zgodnie z jego treścią. Organizator ma obowiązek zorganizować bieg zgodnie z deklaracjami, a uczestnik obowiązek zapłaty opłaty startowej w pełnej wysokości.

Dlatego też na chwilę obecną brak jest podstaw do dokonania zwrotu wpłaconej kwoty.

Czy w takim przypadku, organizator wciąż może zatrzymać moje wpisowe, mimo iż nie zamierzam i nie wystartuję w zawodach?

Z góry dziękuję za pomoc,
Paweł

Powołałeś się na Kodeks postępowania karnego?

Powrót