Udzielanie licencji na programy komputerowe a podatki

• Autor wątku Autor wątku Telioner
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
T

Telioner

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
1
Szanowni państwo,

Jestem studentem, który w ramach nauki tworzy gry komputerowe.
Jeżeli jakiś projekt uznam za wystarczająco dobry, udzielam na niego licencji
pewnej firmie ze Stanów Zjednoczonych, która wstawia te gry na swoją stronę internetową.

Nie robię tego często, ale nie chcę mieć w przyszłości problemów z urzędem skarbowym. Z dochodu z zeszłego roku rozliczyłem się w PIT (nie była to duża kwota, z tytułu licencji wyszło około 3000zł).

Jestem zainteresowany skoncentrowaniem się w większym stopniu na zarobku tą drogą, niestety po kilku godzinach wertowania ustaw i czytaniu artykułów na ten temat nie jestem w stanie samodzielnie określić jak powinienem rozliczać się z państwem w prawidłowy sposób.

W mojej głowie rodzą się następujące pytania:

Czy zeznanie podatkowe / zaliczkę muszę sporządzać co miesiąc, czy też raz do roku?
(Ostatnie wypełniłem na koniec roku, w sieci znajdują się sprzeczne artykuły na ten temat).

Czy jeżeli będę sprzedawał moje gry częściej i większej ilości podmiotów, to będę musiał zarezerwować działalność gospodarczą, a co za tym idzie opłacać ZUS?
(Jeżeli tak, to będzie się to mijało z celem, gdyż będąc studentem nie będę w stanie wydawać tyle gier w tej formie, aby znaczącej części nie "zjadły" koszty ubezpieczenia).

Z góry bardzo dziękuję za odpowiedzi i serdecznie pozdrawiam.

Rozliczasz się w zeznaniu rocznym, masz prawo zastosować kup 50%. Jeśli Twoja działalność wypełni znamiona działalności gospodarczej powinieneś ją zarejestrować.

Powrót