Udzielanie licencji nie posiadając firmy

• Autor wątku Autor wątku Quantum
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
Q

Quantum

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
2
Witam,

Prosze uprzejmie o pomoc w mojej sprawie,

Zajmuje sie produkcja oprogramowania komputerowego, ktore mam zamiar licencjonowac, dokladniej mowiac udzielac licencji na mozliwosc korzystania z produkowanego oprogramowania, zarówno firmom jak i osobom fizycznym.

W zwiazku z czym pada moje pytanie - czy aby czerpac zyski z udzielania takich licencji, czy potrzebuje zalozyc firme, czy nie jest to konieczne?

Dodam iz oprogramowanie jest w calosci wyprodukowane przeze mnie.
Licencje mam zamiar udzielac - osobom fizycznym i firmom w Polsce i za granica.

Dziekuje,

jeśli jest to zarobkowa działalność wytwórcza, budowlana, handlowa, usługowa oraz poszukiwanie, rozpoznawanie i wydobywanie kopalin ze złóż, a także działalność zawodowa, wykonywana w sposób zorganizowany i ciągły to założenie będzie konieczne. Sam Pan musi ocenić wiedząc co Pan będzie robił.

Dziekuje za szybka odpowiedz,

Nie orientuje sie w prawie dlatego nie wiem czy udzielanie licencji (zgody na mozliwosc uzywania oprogramowania) podlega opisanym przez Pana "działalność wytwórcza, budowlana, handlowa, usługowa oraz poszukiwanie, rozpoznawanie i wydobywanie kopalin ze złóż, a także działalność zawodowa"

szukajac w internecie, znalazlem podobny przypadek, nie do konca pasujacy do mojej sytuacji ale najbardziej zblizony, tutaj - PIT.pl: Szczegóły odpowiedzi e-Porady.PIT.pl
gdzie jest opisane iz firmy zakladac nie trzeba, bylbym wdzieczny o mozliwosc potwierdzenia tej informacji
dziekuje

Skupiłeś się na złej cześci wypowiedzi.

Kluczowe są tu słowa pogrubione.

Czy działalnośc jest zarobkowa, zorganizowana i prowadzona w sposób ciągły.

Powrót