Udzielenie pomocy lekarskiej przez pracowników służba zdrowia oraz przez ludzi

• Autor wątku Autor wątku Wokerte
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
W

Wokerte

Użytkownik
Odpowiedzi
88
Czy jest jakiś przepis, z którego to wynika że służba zdrowia, lekarz muszą udzielić pomocy lekarskiej, przyjąć na wizytę człowieka który jest chory ?

I czy są jakieś prawne paragrafy, które obowiązują każdego z nas do udzielenia pomocy, bliźniemu w potrzebie ?

Ustawa o zawodzie lekarza a dla obywateli 162kk

Uściślij prosze co masz na mysli, bo czy lekarz ma obowiązek przyjąć pacjenta z katarem/gorączką, gdy ma pełny grafik na dany dzień, to odpowiedź brzmi nie

Freder napisał:
Ustawa o zawodzie lekarza a dla obywateli 162kk
Nie znałem tego przepisu, dzięki za pomoc.

A jest jakiś artykuł, dla lekarzy, dla służby zdrowia czy może dla pracowników placówek medycznych ?

Lovor napisał:
Uściślij prosze co masz na mysli, bo czy lekarz ma obowiązek przyjąć pacjenta z katarem/gorączką, gdy ma pełny grafik na dany dzień, to odpowiedź brzmi nie
Chodzi mi o to gdy ktos przychodzi do placówki medycznej, dusi się a oni mu odmawiają zapisania się na wizytę. Nie jestem lekarzem ale w mojej ocenie stan człowieka,który przyszedł się zapisać na wizytę był ciężki.

Wokerte napisał:
Chodzi mi o to gdy ktos przychodzi do placówki medycznej, dusi się a oni mu odmawiają zapisania się na wizytę. Nie jestem lekarzem ale w mojej ocenie stan człowieka,który przyszedł się zapisać na wizytę był ciężki.

Ale to było na SOR czy przyszliście do losowej placówki i chcieliście zapisać się na wizytę z dusznościami? Jeżeli mam być szczery, to zdrowy psychicznie człowiek wzywa z dusznościami karetke, albo jedzie na SOR. Najwyaźniej stan nie był tak zagrażający życiu jak opisujesz

Była to placówka medyczna, nie był to SOR, ja nie jestem lekarzem, jednak jak dla mnie stan był ciężki, przynajmniej tak to wyglądało.
Pytam o paragrafy prawne w tej kwestii dotyczące lekarzy oraz pracowników placówki medycznej.

Ostatnia edycja:
Ale jak wyglądała reakcja w placówce? Co to była za placówka. Kazali ci spadać na drzewo czy skierowali cię w inne miejsce? Przeprowadził ktoś z tobą wywiad? Zaproponowali wezwanie karetki? Udałeś się później do innej placówki i coś ci ziagnozowano?

Lovor napisał:
Ale jak wyglądała reakcja w placówce? Co to była za placówka. Kazali ci spadać na drzewo czy skierowali cię w inne miejsce? Przeprowadził ktoś z tobą wywiad? Zaproponowali wezwanie karetki? Udałeś się później do innej placówki i coś ci ziagnozowano?
W rejestracji nie chcieli kolegi zapisac na wizyte lekarską, dusił się, nie bardzo chciał założyć maseczke a oni odmawiali zapisania na kolejną wizytę. Ja bym na jego miejscu też nie założył w takim stanie, bałbym się.
Z tego co wiem gdzieś pojechał, coś mu zdiagnozowali i chyba brał leki, i po jakimś czasie mu przeszło, jak go widziałem jakiś czas później to jego stan znacznie się poprawił. Z tego co wiem był na SORze w związku z tą sprawą, jednak było to innego dnia.

Ostatnia edycja:
Cóż, z twoje wypowiedzi wynika ze kolega to zwykły pieniacz i na chama próbował wymusić wizytę u lekarza mimo braku numerków albo prali chęci podporządkowania się przepisom sanitarnym (odmowa założenia maseczki)

Lovor napisał:
Cóż, z twoje wypowiedzi wynika ze kolega to zwykły pieniacz i na chama próbował wymusić wizytę u lekarza mimo braku numerków albo prali chęci podporządkowania się przepisom sanitarnym (odmowa założenia maseczki)
Abslutnie nie, wyglądał kiepsko jak dla mnie tego dnia. Maseczki utrudniają oddychanie.
Wracając do tematu, są jakieś przepisy, artykuły prawne, które obliguje placówki medyczne czy lekarzy do udzielania pomocy ?

Art. 30. - Ustawa o zawodach lekarza i lekarza dentysty

Najprawdopodobniej tego szukasz jednak to nie wasz przypadek.

Lovor napisał:
Art. 30. - Ustawa o zawodach lekarza i lekarza dentysty

Najprawdopodobniej tego szukasz jednak to nie wasz przypadek.
Też sądze że nie do końca nasz, ale dzięki.

Są jeszcze jakieś artykuły ?

Np dotyczący personelu służby zdrowia, placówek medycznych itd.

Powrót