UFG - Obowiązek ujawnienia danych osobowych poprzedniego właściciela samochodu?

• Autor wątku Autor wątku Lux80
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
L

Lux80

Stały bywalec
Odpowiedzi
589
1.03. (taka jest data zakupu na umowie) kupiłem używane auto. Od tego dnia wykupiłem ubezpieczenie OC. Otrzymałem wezwanie z UFG do zapłacenia kary (prawie 7 tys. zł) za brak OC za okres od 01.01. do 28.02., lub przedstawienie odpowiedniej dokumentacji kupna - sprzedaży. Oczywiście uważam, że ja jestem ok, a poprzedni właściciel czegoś tam nie dopełnił. Ja będę się "bronił", przedstawię dokumenty, ale, pytanie: czy mam obowiązek podać do UFG dane poprzedniego właściciela (imię, nazwisko, adres, nr dokumentów, telefon itp.)? Wiadomo, nr samochodu - i owszem, ale dane osoby?

Masz obowiązek przedstawić wszelkie dokumenty, z których wynika, że w problematycznym okresie nie byleś jeszcze właścicielem pojazdu - w tym przypadku umowę kupna.
Umowa siłą rzeczy zawiera dane osobowe i adresowe tudzież nr dokumentu tożsamości sprzedawcy (poprzedniego właściciela).

Innych jego danych aniżeli te wymagane przy sporządzaniu umowy podawać nie musisz.

(...) Umowa (...) zawiera dane osobowe i adresowe (...) - i owszem, ale przedstawiając jej kopię (bo oryginału nie wyślę gdzieś w Polskę), mogę wspomniane dane zamazać. Data zawarcia umowy, datę okresu ubezpieczenia, dane (już) mojego samochodu - jak najbardziej, i to (chyba?) jednoznacznie powie o MOIM dopełnieniu obowiązku, ale poprzedni właściciel może mi nie pozwolić na ujawnianie jego danych. Dlatego pytam o bezwzględny obowiązek ujawnienia danych obcej mi osoby w jakimś urzędzie bez jego wiedzy. mam watpliwości.

Kolejny co się bzdur naczytał i naoglądał.
Czas gimby nastał.
B...., widzisz i nie grzmisz.

Nic nie zamazujesz.
Masz podać wszystko, zgodnie z orginałem i kropka.

Zakres danych, które masz obowiązek jako zbywca przekazać określa ustawa o OC. Jeśli próbujesz zasłaniać się RODO, to nie ma takiej opcji. Rozporządzenie nie ma znaczenia, jeśli akt nadrzędny (ustawa) obliguje do podania określonych danych osobowych.

Powrót