Ugoda a alimenty

• Autor wątku Autor wątku Marcin123
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
M

Marcin123

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
3
Mama jest mi dłużna z tytułu alimentów ok 13 tys zł. W ogóle nie płaciła. Teraz chce zawrzeć ugodę taką, ze ja zrezygnuje z alimentów, a ona nie będzie żadać ode mnie alimentów w przyszłości. Zgodziłbym się na to ale nie wiem w jaki sposób mogę się zabezpieczyć? Ma przepisane na siebie mieszkanie o wartości ok 300 tys zł. Można zawrzeć ugodę na zasadzie takiej, że ja rezygnuję z alimentów a ona w przyszłości jak będzie żądać ode mnie pomocy finansowej to będzie zobowiązana zapłacić np. kwotę 100 tys zł?? Taki dokument będzie miał jakąs moc prawną? Chodzi o to żeby ją w jakiś sposób powstrzymać od żadania alimentów w przyszłości ode mnie (jakiś rodzaj hamulca).

Raczej nie ma! Jedynie co może to niech cię zrobi współwłaścicielem teraz swojego mieszkania!

[cytat="julitka28"]Raczej nie ma! Jedynie co może to niech cię zrobi współwłaścicielem teraz swojego mieszkania![/cytat]

A może jakiś rodzaj weksla, czy jakaś umowa pod zastaw mieszkania?

[cytat="julitka28"]Raczej nie ma! Jedynie co może to niech cię zrobi współwłaścicielem teraz swojego mieszkania![/cytat]

Należy się zastanowić czy nie jest to zbyt ryzykowne, bo co będzie jeśli przestanie płacić czynsz?

[cytat="rozalinda"][cytat="julitka28"]Raczej nie ma! Jedynie co może to niech cię zrobi współwłaścicielem teraz swojego mieszkania![/cytat]

Należy się zastanowić czy nie jest to zbyt ryzykowne, bo co będzie jeśli przestanie płacić czynsz?[/cytat]
No i dlatego chciałem zrobić coś takiego ale nie wiem czy to ma jakąś moc prawną.
Ugoda

Zawarta w ............................. w dniu ............................. pomiędzy stronami:
1. .................................................... zam. ................................. ul. ..................................... legitymującym się ..................................... serii i nr ....................................... zwanym w dalszej części umowy Zobowiązanym.
a
2. .................................................... zam. ................................. ul. ..................................... legitymującym się ..................................... serii i nr ....................................... zwanym w dalszej części umowy Uprawnionym.

§ 1
Przedmiotem niniejszej ugody jest uregulowanie pomiędzy stronami obowiązku alimentacyjnego jaki ciąży na Zobowiązanej w stosunku do Uprawnionego.

§ 2
1. Strony zgodnie stwierdzają istnienie obowiązku alimentacyjnego Zobowiązanej w stosunku do Uprawnionego z tytułu wyroku Sądu ............................................................................................. z dnia………………………… sygn. akt…………………………
2. Strony zgodnie stwierdzają nie płacenie alimentów wraz z odsetkami przez Zobowiązaną na rzecz Uprawnionego od dnia powstania obowiązku alimentacyjnego.
3. Strony ustalają, że z tytułu należności alimentacyjnych Uprawniony rezygnuje, w zamian za dożywotnie zapewnienie przez Zobowiązaną nie dochodzenia roszczeń finansowych od Uprawnionego.

§ 3
1. W przypadku wystąpienia roszczeń finansowych ze strony Zobowiązanej od Uprawnionego, Zobowiązana zobowiązuje się do jednorazowej wypłaty środków finansowych na rzecz Uprawnionego w kwocie 100000 PLN (słownie: sto tysięcy złotych, zero groszy), w terminie 30 dni od dnia pisemnego wystąpienia roszczeń finansowych przez Zobowiązaną od Uprawnionego.
2. W przypadku wystąpienia roszczeń finansowych przez Zobowiązaną od Uprawnionego, Uprawniony może bez odrębnego wezwania uznać ugodę za rozwiązaną i skierować sprawę na drogę postępowania sądowego.
3. Każda ze stron nie może zażądać zmiany kwoty, o której mowa w § 3 ust. 1 przysługującej Uprawnionemu, w przypadku roszczeń finansowych przez Zobowiązaną od Uprawnionego.
4. W przypadku wywiązywania się w pełni przez Zobowiązaną z niniejszej ugody, Uprawniony zobowiązuje się powstrzymać od jakichkolwiek działań zmierzających do skierowania sprawy przeciwko Zobowiązanej na drogę postępowania sądowego.
5. Wszelkie zmiany ugody, dla jej ważności wymagają formy pisemnej.
6. W sprawach nieuregulowanych niniejszą ugodą, odpowiednie zastosowanie mają przepisy prawa rodzinnego i opiekuńczego oraz prawa i postępowania cywilnego.
7. Ugodę sporządzono w dwóch jednobrzmiących egzemplarzach, po jednym dla każdej ze stron.

Uprawniony Zobowiązana

............................................ ................................

nie jestem prawnikiem, ale co do roszczeń alimentacyjnych to sąd decyduje o tym czy jej się należą czy nie. Jeżeli pracuje i mam mieszkanie własnościowe to szczerze wątpie aby kiedy kolwiek dostała na siebie alimenty od Ciebie. Co do alimentów na Ciebie czy była sprawa może skierowana do komornika? jeżeli Twoja matka pracuje to przecież możesz odzyskać swój dług.
policz sobie 13 tyś. długu+odsetki, czy warto jaką kolwiek ugode zawierać?

Powrót