Moje pytanie :
Czy taki zapis w ugodzie, zostanie uznany przez sąd jako zapis zgodny z prawem na podstawie którego ugoda zostanie unieważniona ?:
Pozwany oświadcza ,że w przypadku gdy jakiekolwiek jego zobowiązania zawarte w treści niniejszej ugody nie zostaną przez niego zrealizowane w określonych terminach - ugoda staje się nieważna .
Twoja odpowiedz@ tom :
Nie.
--------------------------------------------------------------
Dlaczego- uzasadnij - Twoim zdaniem taki zapis w ugodzie NIE unieważni ugody ?.
Sąd bada ugodę pod względem tego czy ta ugoda jest :zgodna z prawem , tego prawa nie omija lub jest zgodna z zasadami współżycia społecznego .
.
Co w tym zapisie ugody jest sprzecznego , omijającego prawo lub sprzecznego z zasadami współżycia społecznego ? tym bardziej ,że ugoda nie jest obarczona zasadą rzeczy osądzonej .
Proszę uzasadnij .
-------------------------------------------------------
tomBombadil napisał:
Nie rozumiesz jednej kwestii. To, że jesteś uprawniony do ponownego złożenia pozwu nie oznacza, że w przypadku wygranej odniesiesz odmienny skutek niż w przypadku zawarcia ugody. Zakładając, że wniesiesz pozew i wygrasz, dłużnik nie zapłaci, a Ty wtedy wniesiesz o nadanie klauzuli wykonalności i skierujesz sprawę do komornika, ale okaże się, że sytuacja majątkowa dłużnika nadal się nie poprawiła, to egzekucja nadal okaże się bezskuteczna. A więc skutek zarówno w przypadku zawarcia ugody jak i wydania wyroku przez sąd będzie identyczny i z Twojego punktu widzenia nic się nie zmieni.
W moim rozumieniu bazując na Twojej odpowiedzi :
Jeśli dłużnik nie zrealizuje zobowiązań z ugody , a ja będę miał prawo złożyć ( i na pewno złożę kolejny pozew - nie wiem czy sąd ten pozew uzna na podstawie tego iż dłużnik nie wywiązał się z ugody w określonych w niej terminach - to jest dla mnie najistotniejsze ) to dłużnik w przypadku mojej wygranej - będzie miał zasądzone - DODATKOWE ciążące na nim czasowo koszty ; procesu - sprawy , powołanych biegłych , egzekucji komorniczych oraz wpisów w rejestry dłużników itd .
Rozumiem doskonale ,że ten dłużnik może NIGDY nie zapłacić ,mimo moich usilnych starań na wszelkie sposoby , wszystkich kosztów oraz zobowiązań oraz ponieść jakichkolwiek konsekwencji z powodu tego , iż nie wykona zobowiązań z ugody czy też nie wykona wyroku, postanowienia sądu lub sądów .