Ugoda z Komornikiem

• Autor wątku Autor wątku meg 1234
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
M

meg 1234

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
12
Witam mam pytanie, zawarłam ugode z Komornikiem na raty ale on po mnimo tego wysłał mi zajecie wierzytelności do ZUS ponieważ jestem na zasilku chorobowym, a z tego co wiem to ma prawo potrącać 25% zasiłku. Proszę powiedzieć czy moge coś z tym zrobić?

tzn. dlaczego nie ? mozna mi troszke jasniej napisac ?

A co chcesz wiedzieć konkretnie, poprzez zajęcie zostanie przekazane 25% zasiłku, ale to wiesz.

Chodzi mi o to czy jak podpisałam z nim ugodę czy jest coś ważna ? Czy on może robić co chce?

Bo mi się wydaje ze jest to trochę niedorzeczne , podpisać z kimś ugodę a mimo to ściągać z zasiłku.

Nie ma takiego czegoś jak ugoda z komornikiem.
Nic nie stoi na przeszkodzie zajęcia.
Poza tym komornik jest związany wnioskiem wierzyciela.
Co to znaczy w ogóle robić co chce, to jest egzekucja, przymus.
Najszybciej jak można musi zaspokoić roszczenia wierzyciela.

meg 1234 napisał:
Bo mi się wydaje ze jest to trochę niedorzeczne , podpisać z kimś ugodę a mimo to ściągać z zasiłku.

Może się tobie wydawać, ma prawo się tobie wydawać, ale nie ma to znaczenia.

dostałam pismo od komornika i tam jest napisane ze zgadza sie na warunki zawarte w ugodzie czyli co to nie jest ugoda tak ?

Nic innego jak to, że się zgadza.
Nic nie stoi na przeszkodzie w dalszym egzekwowaniu należności.
Przecież połowy chaty tobie nie zajął, a mógł.

ja nie mam żadnych dóbr osobistych, po to chciałam to spłacać ratalnie bo jestem w końcówce ciąży a to co on mi zacznie zabierać to jak dla mnie mnóstwo pieniędzy przed porodem. Dlatego próbuje sie czegoś dowiedzieć.

Ok, dowiedziałaś się już chyba ?

Wiedz więc, że komornik jest wykonawcą zlecenia wierzyciela. Dlatego, o ewentualnej ugodzie można rozmawiać jedynie z wierzycielem. Komornik oczywiście może zgodzić się na Twoje dobrowolne wpłaty ratalne, nie może jednak Ci gwarantować, że nie będzie prowadził czynności w celu wyegzekwowania całości zadłużenia.

W sumie myślałam że się dowiem czegoś więcej czyli tak jeżeli komornik mi będzie pobierał z zasiłku to nie jestem zobowiązana tych rat co ustaliliśmy płacić ?

meg 1234 napisał:
W sumie myślałam że się dowiem czegoś więcej czyli tak jeżeli komornik mi będzie pobierał z zasiłku to nie jestem zobowiązana tych rat co ustaliliśmy płacić ?
Ciekawy wniosek. Jesteś zobowiązana spłacić całe zadłużenie. Każda wpłacona rata je pomniejsza, więc ich płacenie jest w Twoim interesie.

skoro będzie mi pobierał 25% z zasiłku, a to nie są male pieniądze wiec nie stać mnie na płacenie tych rat

Zatrważający wniosek ... co ma zajęcie do dobrowolnych wpłat.
Szybciej spłacisz należność przynajmniej, poza tym po czym sądziłaś że " nie jesteś już zobowiązana " ?

Problem to ty masz ze sobą nie powinieneś udzielać innym rad na tego typu tematy dziekuje więcej proszę nie pisać.

Powrót