Ugoda z Ultimo po otrzymaniu nakazu zapłaty z sądu

• Autor wątku Autor wątku steffan89
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
S

steffan89

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
18
Witam. Czy warto podpisywać poniżej przedstawioną ugodę czy czekać aż sprawa trafi do komornika?

Sytuacja przedstawia się tak w listopadzie 2015 roku zaciągnąłem pożyczkę w ferratum bank na kwotę 3000zl. Do zapłaty miało być 6 000tys. Do końca ubiegłego roku wplacalem (nie regularnie) ponad 4 5000 złotych . Później zaczęły się kłopoty finansowe gdyż miałem egzekucje komornicze. W grudniu 2017 roku dług został sprzedany do ultimo a do kwoty zostało doliczone ponad 500zl opłaty administracyjnej co dla mnie bylo nie do przyjęcia wiec w rozmowie z konsultantem powiedziałem żeby sobie poszli do sądu. Wtedy całość zadłużenia w ultimo wynosiła ponad 2 500. Przez kilka miesięcy się nie odzywali i dokładnie w czerwcu tego roku dostałem list z sadu z nakazem zapłaty już na kwotę prawie 3 400zl. Oprócz odsetek i kapitału koszt sprawy 34zl i 600zl koszt zastępstwa w egzekucji. Dwa tygodnie temu przysłali mi ostateczne przedegzekucyjne pismo. Zadzwoniłem i w rozmowie padly pytania z mojej strony o dobrowolne wpłaty tak by sprawa nie trafiła do komornika (bo to co najmniej kolejne 1 000 zl). Dzisiaj przyszal ugoda i tu mam kilka pytań.

Z tego co wyczytałem to do całości zadłużenia doliczone jest 160 zl odsetek w przypadku podpisania jej. Na drugiej stronie ugody znajduje się informacja
Kapitał: 2 633zl odsetki prawie 50 pozostałe 642zl odsetki umowne za opóźnienia 7%
1. Czy warto tę ugodę podpisywać? Zeby później nie wyszło ze coś więcej będą chcieli? Czy poczekać aż dostanę list od komornika i wtedy dopiero zacząć płacić?

2. Nakaz zapłaty już jest wiec czy po podpisaniu tej ugody i w przypadku niewywiązania się z niej sprawa znów trafi do sądu i dojdą dodatkowe koszty? Czy z miejsca taka sprawa traficdo komornika o pozostała część kwoty?

Mam już trzy egzekuje komornicze ktore prowadzi jeden komornik i z nim jestem dogadany na konkretna miesieczna kwotę, do tego niesplacony kredyt w banku tutaj tez się ugadałem na dobrowolne comiesięczne wpłaty. Wiec chciałbym wiedzieć czy zajac się narazie tymi powyższymi zadłużeniami i płacić im jak najwiecej dopóki nie przyjdzie pismo od komornika w sprawie ultimo czy tez podpisać ugodę od ultimo i zająć się wszystkimi na raz.
Pozdrawiam

przy okazji mam zrobione foto tej ugody ale nie umiem wkleić tego zdjęcia tu w tym wątku ponieważ wyskakuje info ze plik jest za duży

1. Nie. Nie widziałem jeszcze korzystnej ugody z FW, a już na pewno nie z Ultimo.
2. Z miejsca do komornika.

Sprzeciw od nakazu zapłaty. Jaki koszt zastępstwa 600 zł, skoro jeszcze nie było żadnej egzekucji.

w piśmie z sadu jest tak: W ciągu dwóch tygodni od doręczenia niniejszego nakazu zapłacić powodowi ultimo portfolio inv kwotę 2633zl z odsetkami ustawowymi liczonymi od dn 20 czerwca 2018 do dnia zapłaty oraz kwotę 642zl tytułem zwrotu kosztow postepowania w tym 600zl tytułem zwrotu kosztow zastępstwa procesowego.

Czekać na komornika? Jeszcze jedna rzecz przez telefon ona mi mówiła a do tego jest to na ugodzie 10 punkt czyli Klient przyjmuje do wiadomości iż przed zawarciem ugody toczylo się wobec niego postepowanie sądowe w związku z wierzytelnoscia w toku którego mogły powstać obciazajace klienta dodatkowe koszty nieujete w niniejszej ugodzie. Po wywiazaniu się z postanowień ugody klient ma obowiązek skontaktować się z doradca celem ustalenia ewentualnej kwoty pozostalej do całkowitego zamknięcia sprawy.

Ten punkt mnie trochę niepokoi. Ogólnie przyznam ze nie jest mi na rękę teraz zawierać ugodę bo zanim pójdą do komornika jakiś czas minie a ja chociaż jeden kredyt w tym czasie bym dokończył splacac.

Jeszcze takie pytanie w momencie gdy ultimo pójdzie do komornika to będą mogli sobie jakieś opłaty nie wymienione w tym piśmie z sądu zamieścić? Czy tylko odsetki? Dziękuję za odpowiedź. Pozdrawiam

szkoda, że nie złożono sprzeciwu od nakazu zapłaty
steffan89 napisał:
Mam już trzy egzekuje komornicze ktore prowadzi jeden komornik
steffan89 napisał:
Nakaz zapłaty już jest
skoro masz już trzy egzekucje i nakaz się uprawomocnił - to po co podpisywać ugodę i tak, czy ją podpiszesz i będziesz realizował umowę ugody to i tak wniosą wniosek do komornika o wszczęcie egzekucji, olał bym ugodę i niech idą z tym nakazem do komornika, trzy czy cztery egzekucje to w tym przypadku bez znaczenia,

w piśmie z sadu jest tak: W ciągu dwóch tygodni od doręczenia niniejszego nakazu zapłacić powodowi ultimo portfolio inv kwotę 2633zl z odsetkami ustawowymi liczonymi od dn 20 czerwca 2018 do dnia zapłaty oraz kwotę 642zl tytułem zwrotu kosztow postepowania w tym 600zl tytułem zwrotu kosztow zastępstwa procesowego.
Albo w tym terminie wnieść sprzeciw. Co radziłbym zrobić. Kiedy odebrałeś nakaz?

Ten punkt mnie trochę niepokoi.
I słusznie.

skoro masz już trzy egzekucje i nakaz się uprawomocnił
Ja zrozumiałem, że egzekucja jest z innych tytułów.

tak tamte trzy egzekucje dotyczą t-mobile. To Całkowicie odrebne sprawy. Teraz jeśli miałby być kolejny komornik to pewnie z Wrocławia bo tego pierwszego mam z Warszawy.

Pismo z sądu otrzymałem 1sierpnia tak więc ze sprzeciwem to już po herbacie.

We wnioskach ktore wypelnili jest napisane coś takiego w przypadku wniesienia sprzeciwu domagaja się: Zasądzenia od strony pozwanej kwoty 2 633,23 pln z ustawowymi odsetkami za opóźnienie od dnia wniesienia powodztwa do dnia zapłaty i kosztami sądowymi.

Pismo z sądu otrzymałem 1sierpnia tak więc ze sprzeciwem to już po herbacie.
Szkoda, bo byłaby szansa na kwotę do zapłaty 0 zł.

W tym momencie nie podpisywać ugody, tylko zapłacić zgodnie z nakazem.

Dziękuję za pomoc. Tak więc czekam na pismo od komornika bo uważam, że bez niego i tak się nie obędzie nawet jeśli wpłacałbym im po 100zl/200zl miesięcznie.

Już ostatnie pytania.

1. Czy jeśli będę dokonywał wpłat to oni będą musieli poinformować komornika o dokonanych wplatach już po wydaniu nakazu zapłaty tak by kwota do spłacenia była o nie pomniejszona.

2. Zastanawia mnie tez wysokość opłaty sądowej. Dlaczego w przypadku Ultimo to kwota tylko 25 czy 35 zl, a gdy miałem sprawy w T-mobile za pierwsza sprawę dotyczącą abonamentów, której przedmiotem było niespełna 2000zl oplata sądowa wyniosła aż. 630zl. W sprawie za telefony bylo to samo 3x210zl a tutaj dużo mniej. Od czego to zależy. Dodam tez ze w sprawie t-mobile także zasądzono koszty zastępstwa procesowego w wyskokosci 600zw sumie.

Powrót