Ugoda z wierzycielem a koszty komornicze

• Autor wątku Autor wątku małgorzata.mk
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
M

małgorzata.mk

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
4
Witam serdecznie i proszę o pomoc.
Przeciwko mojemu mężowi prowadzone jest postępowanie egzekucyjne, wierzyciel nie kontaktował się bezpośrednio, o długach dowiedzieliśmy się od komornika, gdyż to długi po przyjętym w jego imieniu przez teściową spadku po dziadkach, kiedy był niepełnoletni.
Skontaktowaliśmy się z wierzycielem, który proponuje umorzenie 15% kwoty przy jednorazowej spłacie zadłużenia w oparciu o ugodę.
Dodam, że mąż zarabia najniższa krajową i komornik nie wyegzekwował ani złotówki.
Jak w wypadku podpisania ugody z wierzycielem wygląda sprawa kosztów komorniczych? Czy będzie trzeba je zapłacić po złożeniu przez wierzyciela wniosku o zakończenie postępowania egzekucyjnego, a jeśli tak, to w jakiej wysokości?

małgorzata.mk napisał:
a jeśli tak, to w jakiej wysokości?

Dopytajcie wierzyciela - ja osobiście przy rabacie 15% negocjował bym aby to wierzyciel pokrył w całości koszty postępowania Komorniczego w tym koszty zastępstwa egzekucyjnego, jeśli wystąpiły - tak na prawdę jest to ustalenie między mężem a wierzycielem, przy braku określenia może to być 10% od wartości pozostałego zobowiązania (10% od tych 85%)

Wysłane z mojego HD1913 przy użyciu Tapatalka

Dodam, że mąż zarabia najniższa krajową i komornik nie wyegzekwował ani złotówki.
Egzekucja nie dotyczy tylko wynagrodzenia. Dłużnik odpowiada za spłatę całym majątkiem. Wystarczy wniosek wierzyciela o kolejne zajęcia. Skoro to dług spadkowy nabyty jeszcze przez nieletniego, to i aktywa musiał nabyć w spadku. Więc jest co zajmować. W mojej ocenie propozycja warta poważnego rozważenia. Tym bardziej jak istnieje majątek który można zająć i spieniężyć. To raczej wierzyciel dyktuje warunki nie dłużnik.
Jak w wypadku podpisania ugody z wierzycielem wygląda sprawa kosztów komorniczych?
Obciążają dłużnika. Wysokość kosztów komornik ustali w wydanym postanowieniu.

Powrót