Ugoda z wierzycielem - fundusz alimentacyjny

• Autor wątku Autor wątku natka2582
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
N

natka2582

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
27
Dzień dobry, piszę prosząc o pomoc w sprawie zadłużenia wobec funduszu alimentacyjnego 🙏
Dłużnik chce pójść z wierzycielem na ugodę.
Czy w takim przypadku egzekucja komornicza zostanie wstrzymana?
Czy od momentu podpisania ugody odsetki zostaną wstrzymane?
Na co zwrócić uwagę przy podpisaniu ugody?

wierzycielem czyli organem wypłacającym fundusz?

Agnieszka3M napisał:
wierzycielem czyli organem wypłacającym fundusz?

Dokładnie tak. Są to zaległe alimenty. Były wypłacane z funduszu alimentacyjnego. Bardzo ciężko się jest dogadać z wierzycielem/urzędem są opieszali i przeciągają miesiącami sprawę. Kompletnie nie znają prawa i zbywają dłużnika. On nie ma za co żyć bo komornik pobiera 60% ale nikt się tym nie przejmuje. Jedyną szansą na odzyskanie minimum egzystencjalnego jest ugoda oraz zawieszenie egzekucji. Niestety każda rozmowa z urzędnikami to walka z wiatrakami...

Ostatnia edycja:
Dłużnik chyba swoimi dziećmi też się nie przejmował, skoro wszedł komornik, a następnie fundusz alimentacyjny.

natka2582 napisał:
edyną szansą na odzyskanie minimum egzystencjalnego jest ugoda oraz zawieszenie egzekucji.
udzielenie ulgi np. rozłożenie na raty następuje w formie decyzji i muszą zaistnieć przesłanki - z uwagi na sytuację dochodową i rodzinną dłużnika. Sama egzekucja w ustawowej wysokości to za mało.
Odsetki cały czas są naliczane i najpierw są spłacane odsetki.

natka2582 napisał:
Czy w takim przypadku egzekucja komornicza zostanie wstrzymana?
czy ta osoba ma inne długi alimentacyjne (wobec dzieci) lub inne i czy płaci bieżace alimenty?

Neon25 napisał:
Dłużnik chyba swoimi dziećmi też się nie przejmował, skoro wszedł komornik, a następnie fundusz alimentacyjny.
Post był z prośbą o poradę a nie ocenę dłużnika. Każdy popełnia błędy co nie oznacza, że nie można ich naprawić. Są różne sytuacje życiowe, które jak widać mają swoje konsekwencje.

Agnieszka3M napisał:
udzielenie ulgi np. rozłożenie na raty następuje w formie decyzji i muszą zaistnieć przesłanki - z uwagi na sytuację dochodową i rodzinną dłużnika. Sama egzekucja w ustawowej wysokości to za mało.
Odsetki cały czas są naliczane i najpierw są spłacane odsetki.

czy ta osoba ma inne długi alimentacyjne (wobec dzieci) lub inne i czy płaci bieżace alimenty?

Odsetki są naliczane, to oczywiste ale pytanie brzmiało CZY PO ZAWARCIU UGODY NALICZANIE ODSETEK JEST WSTRZYMYWANE?

Dłużnik nie posiada zobowiązań alimentacyjnych - dzieci dorosłe. Dług dotyczy alimentów których dłużnik nie płacił na dzieci, a wypłacał fundusz alimentacyjny.
Są to alimenty sprzed kilku lat.

natka2582 napisał:
CZY PO ZAWARCIU UGODY NALICZANIE ODSETEK JEST WSTRZYMYWANE?
jak już napisałam wyżej to nie ugoda a decyzja (w sensie nie ma negocjacji - ale można się odwołać do organu II instancji - SKO) , pytanie zrozumiałam i na nie odpowiedziałam - nie, są dalej naliczane

Agnieszka3M napisał:
jak już napisałam wyżej to nie ugoda a decyzja (w sensie nie ma negocjacji - ale można się odwołać do organu II instancji - SKO) , pytanie zrozumiałam i na nie odpowiedziałam - nie, są dalej naliczane

Zgodnie z art 30 pkt 2 jest możliwość podpisania z wierzycielem ugody.
Stąd moje pytania jak to wygląda w rzeczywistości.
Skoro odsetki są nadal naliczane to szansa na spłatę zadłużenia jest znikoma bo odsetki są spłacane w pierwszej kolejności a sens ugody bezsensowny.

to są należności publicznoprawne więc o udzieleniu ulgi rozstrzyga organ w formie decyzji a więc w formie władczego jednostronnego rozstrzygnięcia -

natka2582 napisał:
a sens ugody bezsensowny.
można się przemęczyć z egzekucją żeby szybciej spłacić, jest też możliwość umorzenia z ust. 1 jak egzekucja jest skuteczna przez określony czas

Powrót