Ugoda z wierzycielem

• Autor wątku Autor wątku dzik22
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
D

dzik22

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
22
Witam, mam komornika na karku, ale skontaktowałem się z wierzycielem i proponuje on ugodę.
Zaproponowałem wpłatę 3000 zł a resztę kwoty rozłożenie na raty 250 zł. Jestem dłużny 10330zł. Osoba z którą rozmawiałem zgodziła się na takie warunki. Następnego dnia zadzwonił ktoś inny z tej firmy i poinformował mnie że ta ugoda nie przeszła, że skoro dłużę powyżej 10 tysięcy minimalna rata miesięczna to 400 zł.
Co mogę zrobić w tym przypadku?? Chodzi mi o obniżenie tej raty miesięcznej do powiedzmy 200zł. Pracuję na 1/2 etatu, mam poważne problemy zdrowotne. Może mógłbym wpłacić pierwszą ratę, wtedy już nie było by 10 tysięcy i mógłbym negocjować nowe warunki ;)??Co robić??

dzik22 napisał:
Może mógłbym wpłacić pierwszą ratę, wtedy już nie było by 10 tysięcy i mógłbym negocjować nowe warunki
Taa. Nie zgadzają się na 250, negocjuj 300, może stanie na 350.

Jeden Grzeszczyk napisał:
Zaproponowałem wpłatę 3000 zł

Czy się zgodzą czy nie, wpłać i tak. Jesteś dłużnikiem i Twoim obowiązkiem jest spłacić wierzyciela.

Jeden Grzeszczyk napisał:
Co mogę zrobić w tym przypadku?? Chodzi mi o obniżenie tej raty miesięcznej do powiedzmy 200zł.

Możesz tylko wnioskować i prosić. Nikt Ci nie powie tutaj, co zdecyduje wierzyciel. Powinieneś mieć mocne argumenty w postaci sensownych wpłat.

Powrót