ugoda z wierzycielem.

• Autor wątku Autor wątku hope779
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
H

hope779

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
6
Witam,
mam pytanie czy wierzyciel może odmówić zwrotu zajętych z konta środków oraz propozycji ratalnych spat,jeżeli pozostawione mi środki nie są wystarczające na opłacenie podatku,skłdek na Zus ,nie wspomnę o przeżyciu(wynajmuję mieszkanie). Zgóry dziękuję za odpowiedż.

czy wierzyciel może odmówić zwrotu zajętych z konta środków
Nie ma czego odmawiać. Środki zajęte nie są w dyspozycji wierzyciela. Chyba, że pytasz o środki zajęte na rachunku bankowym, następnie przekazane przez bank na rachunek komornika i docelowo przekazane wierzycielowi? Takich środków wierzyciel nie musi zwracać, ponieważ zostały wyegzekwowane na podstawie prawomocnego tytułu do prowadzenia egzekucji.
oraz propozycji ratalnych spat
To inaczej ugoda, czyli porozumienie stron. Nie ma porozumienia - nie ma ugody. Jednostronne oświadczenie woli (np. dłużnika) nie ma mocy prawnej. Wierzyciel może wcale nie być zainteresowany ugodą.
Reszta jest bez znaczenia.

Dziękuję za odp. Czy powinnam się zwrócić do Sądu w mojej sytuacji ?
Przecież odmowa wierzyciela o ratach to dla mnie katastrofa,muszę płacic za wynajęcie mieszkania,coś jeść,ale przede wszystkim mam już dług w Zusie i U. Skarbowym .

Egzekucja to ostateczność. Z jakiegoś powodu do niej doszło. Najwyraźniej nie reagowała Pani na pisma od wierzyciela, wezwania do zapłaty itp.
Wierzyciel ma prawo nie być w ogóle zainteresowany porozumieniem z Panią.
Dla wierzyciela jego dług jest tak samo ważny jak dług w ZUS czy US.
Nie bardzo wiem czym miałby się zająć sąd. "Zmuszeniem" wierzyciela do ugody...raczej nie.

Powrót