Ujawnianie danych o studencie

• Autor wątku Autor wątku Trofoblast2
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
T

Trofoblast2

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
3
Witam! Zwracam się do was z następującym pytaniem:
czy pracownik uczelni ma prawo do udzielenia osobie, która nie jest nawet moją rodziną ani nikim bliskim informacji o moich poczynaniach na studiach? Chodzi mi o niezaliczony przedmiot, oceny i tym podobne. Dodam, że ta osoba dowiedziała się tego "po znajomości" od jakiegoś kolegi z mojego wydziału i sama dalej rozpowszechnia te informacje. Nie są to może "ściśle tajne" rzeczy ale cenię sobie swoją prywatność, szczególnie względem osób, których nie darzę zbyt dużą sympatią :) z góry dzięki za odpowiedzi ;)

Nie ma.
Szczegółowy zakres przetwarzania danych osobowych reguluje ustawa o ochronie danych osobowych.

Tak myślałem, ale oczywiście nie mogę z tym nic zrobić, ponieważ nie mam niezbitych dowodów, prawda?

Ustawa z dnia 29 sierpnia 1997 r. o ochronie danych osobowych.

Przepis prawny:
Art. 51. 1. Kto administrując zbiorem danych lub będąc obowiązany do
ochrony danych osobowych udostępnia je lub umożliwia dostęp do nich osobom
nieupoważnionym, podlega grzywnie, karze ograniczenia wolności albo pozbawienia
wolności do lat 2.

Jeśli byłbyś w stanie udowodnić, że dane zostały udostępnione to możesz powalczyć, oczywiście jeśli chcesz.

Dziękuję za odpowiedzi :) Nie warto w tym momencie się tym zajmować. Jeśli coś takiego będzie się powtarzać i przekroczy granicę moich nerwów wtedy o tym pomyślę :) Jeszcze raz dzięki i pozdrawiam!

Powrót